[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1607888492689{padding-top: 20px !important;}”]

Ebben a rendhagyó  adventi időszakban továbbra is az online térben igyekszünk pótolni a személyes találkozások varázsát, és tartalmas programokkal, maradandó élményekkel kárpótolni látogatóinkat. Az internet adta új technikai lehetőségeket kihasználva nyitottunk az egész Kárpát-medencére, és színvonalas, szórakoztató újdonságokkal is készültünk erre a borongós, szorongásokkal teli időszakra.

Az elmúlt néhány hónappal a hátunk mögött bátran kijelenthetjük, hogy ez az eddigi legtöbb kihívást tartogató évadunk a Duna-Házban. Bízva viszont abban, hogy a kihívások a fejlődés és jobbá válás lehetőségét hordozzák magukban, “együtt újra sikerülni fog” mottóval vágtunk neki az “online korszaknak”. Közös biztonságunk érdekében és a járványügyi szabályokat figyelembe véve a Duna-Ház programjainak helyszíne egy időre még a virtuális tér marad. Előadásainkhoz Facebook oldalunkon csatlakozhatnak az érdeklődők, egyedi sorozatainkat honlapunkon is megtekinthetik, a kreatív műhelyeken pedig továbbra is a felhasználóbarát zoom program segítségével vehetnek részt.

Az adventi időszakban két sorozattal is szeretnénk megszépíteni kicsik és nagyok ünnepvárását.

Teljen mesésen az advent! Üljünk le vasárnaponként együtt, gyújtsunk meg egy következő gyertyát az adventi koszorúkon, és hallgassunk élőszóval előadott meséket! Ebben a Tekergő mesemondók vannak segítségünkre. A rövid, tanulságos történeteket az adventi vasárnapokon a Duna-Ház facebook oldalán és honlapján tesszük közzé, ahol utólag is visszanézhetőek.

Töltsük meg valódi gondolatokkal az ünnepet, árasszuk el irodalommal virtuális tereinket! Marosán Csaba színművész adventi verskalendáriumának mélyen hatásos, letisztult darabjait szimbolikus ajándékként szeretnénk eljuttatni a Kárpát-medence legeldugodtabb szegleteibe is. A versvideókat az ünnepi időszakban tesszük közzé a Duna-Ház honlapján és facebook oldalán, ahol utólag is visszanézhetőek lesznek.

Online formában jelentkeznek közkedvelt, hiánypótló sorozataink is.

Decemberben vidám, zenés témával folytatódott Dr. Kovács Sándor egyháztörténész A magyarság története című sorozata, amelyet 2020-ban a Trianon-évforduló fémjelzett. Az adventi előadásban viszont néhány évtizedet visszautaztunk az időben, és élményszerűen elevenedett meg a 19. századi muzsikus Kolozsvár, a korszak kedvelt cigányzenészeivel. Az ünnepi online történelemórához ezúttal is a Duna-Ház Facebook oldalán csatlakozhattak az érdeklődők, ahol visszanézhető az előadás.

Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember lelki egészséget, spirituális fejlődést középpontba állító interaktív előadásaira soha nem volt akkora igény, mint ebben az időszakban. Az első online Lélekműhelyt nagy örömünkre közel kilencezren nézték meg Facebook oldalunkon. Megtisztelő, hogy a szeretett torockói, torockószentgyörgyi és környéki közönséghez a Kárpát-medence, sőt a világ milyen sok részéből csatlakoztak a résztvevők Székelykeresztúrtól, Baróton, Kobátfalván, Korondon, Tordaszentlászlón, Nagyenyeden, Tordán, Vajdahunyadon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Budapesten át Montréalig és az Egyesült Államokig – csak véletlenszerűen kiemelve néhány helyszínt a sok közül.

Bízunk benne, hogy legalább ilyen sokaknak nyújt majd lelki feltöltődést az ünnepre hangoló, beszédes című Lélekműhely: Márpedig szeretni kell, de hogyan? Az előadáshoz ezúttal is létszám- és földrajzi korlátok nélkül lehet csatlakozni a Duna-Ház facebook oldalán december 18-án pénteken, romániai idő szerint 19:00 órától, magyar idő szerint 18:00 órától.

A népi bútorfestő tanoncok kreatív alkotókedvét nem törte meg sem a hosszú szünet, sem a járvány-készültség: a márciusban félbeszakadt tanfolyamunk elmaradt részeit az őszi időszakban pótoltuk. Király Ferenc torockói bútorfestő mester irányításával szebbnél szebb, precízen kimunkált alkotások készültek, amelyekből ezúttal is kamarakiállítást terveztünk a Duna-Házban. Az ünnepélyes oklevélátadást és kiállításmegnyitót az időközben tovább szigorodó járványügyi szabályok miatt el kellett halasztanunk, de az online térben hamarosan adunk egy kis ízelítőt a festett ládikák és életfa plakettek szemet gyönyörködtető látványából.

Tekergő meseműhely online pedagógusképzés szeptemberi sikeréből kiindulva közkívánatra két újabb egy alkalmas meseműhelyt hirdettünk meg november 26-ára és december 3-ára. A széles érdeklődés és a minket is meglepő folyamatos túljelentkezések okán további egy alkalmas meseműhelyekkel bővült adventi programkínálatunk. Kreatívan, remek hangulatban zajlottak a meseműhelyek, ahol számos praktikus, korszerű pedagógiai módszer mellett önfeledten sajátíthattuk el, hogyan lehet néhány egyszerű, de nagyszerű trükkel közösséggé kovácsolni az osztályba járó gyerekek szüleit; hogyan érdemes a mesébe beépíteni a dramatikus és ügyességi játékokat; részt vettünk egy mesés, immunerősítő virtuális teadélutánon; és nem utolsó sorban fantasztikus képek készültek a Mikulásnak a családi élményfestésen. Bízunk benne, hogy a felemelő közös élmények mellett sok hasznos ötlettel és módszerrel távoztak ezekről a képzésekről a résztvevők, akik többségében erdélyi óvónők és tanítónők voltak, néhány lelkes szülővel, nagyszülővel, gyerekkönyvíróval, szerkesztővel, programszervezővel kiegészülve Gyergyóditrótól, Oroszhegyen, Tordaszentlászlón, Kövenden, Kolozsváron, Szatmárnémetin és Nagyváradon át Budapestig. Köszönjük a nagyszámú érdeklődést, a kitartó, lelkes részvételt a meseműhelyeken. Azok se bánkódjanak, akik lemaradtak az adventi meseműhelyekről, közkívánatra tervezzük a jövő évi folytatást.

Honlapunkon elérhető online filmklubunk továbbra is kortárs sikerfilmekkel nyújt felhőtlen kikapcsolódást. Érdemes figyelemmel kísérni Facebook oldalunkat is, ahol folyamatosan frissülő információkat teszünk közzé programjainkról.

A járványhelyzetre tekintettel a Duna-Ház fenntartja a programváltozás jogát.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket online előadásainkra.
Jó egészséget és örömteli ünnepvárást kívánunk mindenkinek.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1607798274553{background-color: #f2f2f2 !important;border-radius: 5px !important;}”][vc_column_text]

Pilinszky János: Advent

“Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.

Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi ,,meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk.

Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses….

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.
Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

Új Ember, 1974. december 15.

Pilinszky János örökérvényű gondolataival kívánunk békés, boldog ünnepvárást mindenkinek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]