[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2020. DECEMBER 18. PÉNTEK 19:00*”]Romániai idő szerint!

Rendezvényeinket közös biztonságunk érdekében és a fokozódó járványkészültséget figyelembe véve, szeretett torockói helyszínünkről egy időre az online térbe költöztettük. Igyekszünk ebben a formában is maradandó élményekkel kárpótolni közönségünket.

[/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56883″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1608335331047{padding-top: 20px !important;}”]

Közösen hangolódhattunk az ünnepre a decemberi online Lélekműhelyben, amit karácsony előtt néhány nappal tartott meg Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember a Duna-Ház facebook oldalán, Márpedig szeretni kell, de hogyan? címmel. Megtisztelő számunkra, hogy a népszerű sorozat a virtuális térben is több ezreknek nyújt lelki feltöltődést.


A torockói, torockószentgyörgyi és környéki törzsközönség mellett ezúttal is a Kárpát-medence számos települése, városa, régiója képviselte magát az online előadáson: Homoródszentpál, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Felsőrákos, Nagyenyed, Marosszentgyörgy, Kolozsvár, Nagyvárad, Budapest, Keszthely, Soltvadkert, Sopron, sőt Little Rock is becsatlakozott – csak véletlenszerűen kiemelve néhány helyszínt a sok közül.

Az előadó kérésére számos, a világnak és önmagunknak küldött pozitív kívánság érkezett, amelyeket virtuális időkapszulaként tárol a közösségi háló; ezúton is köszönjük az értékes visszajelzéseket. Köszönjük szépen Dr. Ferenczi Enikőnek a szó legnemesebb értelmében vett ünnepi előadást és családjának a megható, támogató közreműködést. Az előadó szavaival kívánunk jó útonlevést a karácsonyig hátralévő napokra!

Töltsön el a béke és a szeretet, tapasztaljuk meg a együtt a csodák karácsonyát!

A decemberi ünnepi Lélekműhely visszanézhető facebook oldalunkon, ugyanitt a hozzászólásokban olvashatók a megindító egyéni kívánságok >>

Márpedig szeretni kell, de hogyan?

Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember, unitárius lelkész két ajándékkal és egy szívhez szóló meglepetéssel érkezett az idei utolsó Lélekműhelyre. Valódi ünnepváró meditációvá avatva az online előadást a szeretet örök, de karácsony környékén még inkább aktuális életérzését sok szempontból megvilágítva.

Szeretni művészet – idézzük gyakran. De csapda nem hozzátenni, hogy a szeretet készség, amit folymatosan fejleszteni kell. Szeretni meg kell tanulni! Önreflexióval, törődéssel, gondoskodással, elfogadással, tisztelettel, és – egy manapság divatos kifejezéssel élve – egymás “szeretetnyelvének” elsajátításával. Ehhez nyújtott fontos érzelmi-szellemi segítséget a decemberi Lélekműhely.

Szó volt arról is, milyen fontos szabadnak lenni a szeretetben, felidéztük a gyermekkori karácsonyok tökéletességének titkát, és azt a megkerülhetetlen jelenséget, hogy az adventi várakozásban, karácsony felé haladva mindenki találkozik csodákkal.

Szeretni azt is jelenti, hogy képesek vagyunk kicsit belebújni a másik bőrébe, átvenni az érzéseit, átérezni a világlátását – a döntés rajtunk áll. “Mert te döntöd el, hogy szeretsz vagy gyűlölsz. De vigyázz, mert a szeretet megváltoztat és a gyűlölet is megváltoztat! A gyűlölet fölhöz tapaszt és besötétíti arcodat, leránt a mélybe, a szeretet pedig felemel és szárnyakat ad. Te hogy döntesz?”

Amilyen egyszerűnek tűnik, épp olyan nehéz a mindennapokban jól megélni. Sok arca van a szeretetnek: lehet önző, követelőző, zsarnok, fojtogató, vagy lehet egészséges, felemelő, gazdagító, kiteljesítő. Nem elég szeretni, jól kell szeretni! Nem elég a szeretet, egészséges szeretetre van szükség!

A szeretet ünnepe mindent felszínre hoz. Tegyünk rendet magunkban! Ne érkezzünk hiánnyal, készületlenül!

Lélekműhely – általános ismertető a sorozatról

Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember sorozatát 2 éve kiemelt figyelemmel kíséri nemcsak a helyi közönség, hanem a tágabb térségből is szép számban érkezők, akik ezúttal létszámkorlát nélkül, otthonaikból egy számítógép vagy okostelefon és az internet segítségével könnyedén csatlakozhatnak az előadáshoz.

Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember sorozata 2018 őszén indult el a torockói és torockószentgyörgyi magyar közösség javaslatára, a Torockói és Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközségekkel együttműködve. A lelki egészséget és az ahhoz vezető utat, a kiegyensúlyozott családi és társadalmi kapcsolatok kialakítását segítő interaktív találkozók azóta is rendre telt házat vonzanak a szórványmagyar közösségben, és reméljük, ettől az évadtól kezdve a fővárosban is, ahol októberben szintén megnyílt a Lélekműhely, a Duna Médiaszolgáltató és a Budapesti Unitárius Egyházközség összefogásával.

A mindennapi harmónia létrehozása, test és lélek, érzések és gondolatok, önvaló és szerepek közötti egyensúly, őszinte családi kommunikáció, nemzedéki különbségek, szülő-gyerek kapcsolat, újrakezdés és újratervezés, sokarcú szeretet, hagyományos és kortárs női – férfi szerepek, az együttélés művészete, a vallás és spiritualitás fontossága életünkben, és nem utolsó sorban fantasztikus hangulatú családi előadások jellemezték az elmúlt két év tematikáját.

A Lélekműhelyben hiánypótló, korszerű témák, közérthető, hasznos kommunikációs módszerek kapnak teret tabuk nélkül a hiteles, sokoldalú, jó humorérzékkel megáldott előadó révén.

“Hiszek a harmóniában. Naponta küzdök a kiegyensúlyozott életért én is. Szerintem minden nehézség egy megoldásra váró feladat. Lelkészként és mentálhigiénés szakemberként tudom, hogy felelősek vagyunk az életminőségünkért. Tanítani, segíteni és együtt tapasztalni: ezt érzem hivatásomnak. Ezzel a hittel dolgoztam 20 évig klinikai lelkigondozóként Kolozsvár kórházaiban, tanítok 18. éve a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karán, ahol egy sajátos mentálhigiénés csomag létrehozója és tanára vagyok (lelkészi formálódás, mentálhigiéné, klinikai lelkigondozás, haldoklók lelkigondozása, csoportdinamika, jegyesoktatás és házastársi krízisek), és vezettem éveken keresztül a Teaház című tévéműsort a kolozsvári tévében. A folyamatos fejlődés, az örök jobbá levés nemcsak unitárius hitem jellemzője, de segítői szerepem irányítója. Ezt törekszem átadni előadásaimban és az általam vezetett csoportokban.” – Dr. Ferenczi Enikő

Részletes leírás az előző, 2020. november 13-ai online Lélekműhelyről >>
Akik lemaradtak az előadásról, visszanézhetik facebook oldalunkon >>

A 2020-as őszi évad eddigi előadásai:

1. Lélekműhely Budapesten: Harmóniában élni, 2020. október 5. hétfő 18:00 óra, Budapesti Unitárius Egyházközség
2. Lélekműhely Torockón: Generációk közötti összhang – 2020. október 16. péntek 18:00 óra, Duna-Ház
3. Lélekműhely Budapesten: Veszteségekkel élni – 2020. november 2. hétfő 18:00 óra, Budapesti Unitárius Egyházközség
4. Online Lélekműhely: Veszteségekkel élni – 2020. november 13. péntek 18:00 óra, élő online előadás a Duna-Ház facebook oldalán
5. Ünnepi Lélekműhely – 2020. december 18. péntek romániai idő szerint 19:00 (!) óra, élő online előadás a Duna-Ház facebook oldalán

Előadó: Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember, unitárius lelkész
Együttműködő partnereink: Torockói Unitárius Egyházközség, Budapesti Unitárius Egyházközség, Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközség

A Duna-Ház rendezvényein a részvétel ingyenes!

További információk, érdekességek, kisfilmek a Duna-Ház facebook oldalán és az előadás facebook eseményoldalán.

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element=”yes”][vc_column][vc_text_separator title=”GALÉRIA” css=”.vc_custom_1540755273355{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][vc_column][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”1px” autoplay=”y” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” css_dt_gallery_carousel=”.vc_custom_1583149912916{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][/vc_column][/vc_row]