[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1600274942694{padding-bottom: 20px !important;}”]A tavasszal elmaradt Tekergő meseműhely pedagógusképzést – tekintettel a járványhelyzetre – online formában szervezzük meg. A kreatív meseműhely tervezett időpontja: 2020. szeptember 28. – 2020. október 2., 5X2 óra hétköznap délutánonként 18:00-20:00 óra között (romániai idő szerint). A kreatív gyakorlati képzés az online térben is könnyen elsajátítható és könnyen is alkalmazható játékokkal, módszerekkel kiegészülve várja a résztvevőket.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2020. szeptember 28. – 2020. október 2.”][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”REGISZTRÁCIÓ A KÉPZÉSRE ITT *” pos=”heading-right”]

* A regisztráció lezárult!

[/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55823″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1602850750337{padding-top: 20px !important;}”]

A Tekergő meseműhelyek sikerén felbátorodva játékos, vidám, és nem utolsó sorban kifejezetten hasznos mesemondó tréningre invitáljtuk elsősorban a helyi és környéki pedagógusokat, de akár a mesélni szerető szülőket, nagyszülőket is.

Fontos, hogy ne csak otthon a szülő, hanem a pedagógus is meséljen az óvodában, iskolában. De hogyan meséljünk? Hogyan építsük be a mesét a gyerekek mindennapjaiba, hogyan vigyük be különböző tanórákra? Ebben nyújt gyakorlati segítséget a „7-et egy csapásra” meseműhely.

A hatásos mesemondás módszerei, avagy a hétfejű sárkány legyőzése

A műhely során meselátó szemünket, mesehalló fülünket, majd mesemondó nyelvünket is élesítjük, párhuzamot vonunk élőszavas mesemondás és alkalmazott mesemondás között. Különféle játékok segítségével megismerjük a mesebeli helyszíneket, körbejárjuk azokat, átéljük a mesét mi magunk, majd megpróbáljuk átadni, elmesélni. Meselátó szemünk élesítésekor, további érzékszerveinket is felébresztjük. Meséink telis-tele vannak hangokkal, illatokkal, ugyanakkor tapintható élőlényekkel, tárgyakkal, különféle varázslatos helyszínekkel. Mindezek mindenkinél kicsit másképpen jelennek meg. A mai gyerek gyakran rajzfilm-képekben gondolkodik, rajzfilm-képeket lát. Ha azonban minél gyakrabban mesélünk neki, segíthetünk kialakítani saját belső képi világát, fantáziagazdagságot nyújtunk neki, megnyugvást találhat a mesékben, bátorságra is sarkalhatjuk, utat mutathatunk, ugyanakkor a mesék képi világát feltárva előtte, a mesebeli hasonlatok segítségével, szókincsét is bővíthetjük.

A mesében rejlő élmény közös felfedezése

A „Tekergők” nagy hangsúlyt fektetnek a szavakkal való képalkotásra, a fantázia frissen tartására. Meselátó szemek, mesehalló fülek nélkül se mesélni, se mesét hallgatni nem lehet, mindezek élesítése erősíti a mesébe zárt élményt. Módszereik között helyet kap ugyanakkor a dramatizálás, az improvizáció is, hiszen akár gyerek, akár felnőtt közösségekben mesélünk, adódhatnak zavaró körülmények, amelyeket az adott helyzetben kezelni kell. Hogy mi magunk is minél több mesebeli hasonlatot gyűjthessünk, hogy mi magunk is be tudjunk lépni az elvarázsolt erdőbe, csupán egy kis játékos gyakorlatra van szükségünk. Ebben segítenek a „Tekergők”, mert bíznak benne, hogy mindenki le tudja győzni azt a bizonyos hétfejű sárkányt.

A 10 órás képzés tematikája

A műhelymunka során hét lépésben járjuk körbe az élőszavas mesemondás, a történetmesélés fortélyait, nehézségeit, intenzív egyéni és csapatmunka segítségével vágjuk le hétfejű sárkányunk mind a hét fejét.

1. Az élő szavas mesemondás sajátosságai – Meselátó szem
2. Az élő szavas mesemondás sajátosságai – Mesehalló fül
3. Az élő szavas mesemondás sajátosságai – Mesemondó száj
4. Mese és mesemondó kapcsolata – érzelmek kifejezése
5. Élmény a mesében – „mesébe zárt élmény” foglalkozás
6. Élmény a mesében – dramatizáció – interaktív mesélés – csoda a mesében!
7. Improvizáció – A mesemondás praktikáinak gyakorlása

Regisztráció

A regisztráció lezárult!

Kérjük, hogy a könnyebb áttekinthetőség miatt, azok is regisztráljanak újra, akik korábban emailben jelezték részvételi szándékukat az online képzésen.

A képzésen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A nagy érdeklődésre való tekintettel kérjük, hogy csak azok regisztráljanak, akik biztosan részt is tudnak venni a képzésen, amit minimum 12 jelentkezővel indítunk el. A képzésre való jelentkezéskor nem előfeltétel a mesemondói tapasztalat. A regisztrációs határidő 2020. szeptember 20. de túljelentkezés esetén korábban lezárjuk a regisztrációt.

Minimális létszám: 12 fő.

A műhely vezetője: Hajós Erika, a Tekergő Meseösvény Egyesület elnöke, mesemondója, a módszer kidolgozója.

Közreműködik: Tekergő Meseösvény Egyesület Ι Facebook

A képzésről folyamatosan frissülő információk az esemény Facebook oldalán >>

Részvételi szabályzat >>

Korábbi tanfolyamaink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]