[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2020. DECEMBER 11. PÉNTEK 19:00*”]*Romániai idő szerint!

Online előadás A magyarság története c. sorozat keretében a Duna-Ház facebook olalán. Rendezvényeinket közös biztonságunk érdekében, a fokozott járványkészültség miatt torockói helyszínünkről egy időre az online térbe költöztettük. Igyekszünk ebben a formában is tartalmas programokkal, maradandó élményekkel kárpótolni közönségünket.

[/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56888″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1607774134948{padding-top: 20px !important;}”]

Vidám, zenés témával folytatódott Dr. Kovács Sándor egyháztörténész sorozata, amelyet 2020-ban a Trianon-évforduló fémjelzett. Ebben az előadásban viszont néhány évtizedet visszautaztunk az időben, és élményszerűen elevenedett meg a 19. századi muzsikus Kolozsvár, a korszak kedvelt cigányzenészeivel. Az ünnepi online történelemórához ezúttal is a Duna-Ház Facebook oldalán csatlakozhattak az érdeklődők, és itt lehet visszanézni is az előadást >>.

„Hej, hát kolozsvári prímás, Pongrácz Laji,
Görgényi vadászat aranyszép napjai!
Semmi földi jóba nem volt ottan hiány,
S az asztalnál úgy ült egy király, egy czigány, — Egy király, egy czigány.”

Idézet a Bolond Istók c. élclapból, 1890. december 21.

“Nincsen annyi tenger csillag az égen,
Mint ahányszor eszembe jutsz te nékem…..” – a feledés homályából, korabeli anekdoták, adomák és irodalmi idézetek segítségével kelt életre egy letűnt korszak, cigányprímások és primadonnák sírva vigadó, nosztalgikus világa. Az előadótól megszokott humoros, közvetlen stílusban, szinte hús-vér valójukban, karikatúrákat idéző vidámsággal elevenedtek meg a kor meghatározó alakjai Ferencz Józseftől Pongrácz Lajoson át Rudolf trónörökösig.

A kiegyezést követő évtizedekben Kolozsvárott több jelentős cigánymuzsikus is tevékenykedett, közülük a legismertebb a Bem tábori zenészeként emlegetett hegedűvirtuóz és zenekarvezető Salamon János (1824–1899). Életrajzát és tevékenységét a közelmúltban is többen felidézték. Volt azonban a kincses városnak egy másik zenekarvezetője is, Pongrácz Lajos (1844–1915), akiről méltatlanul megfeledkezett az utókor, pedig kortársai Rudolf trónörökös kedvenc prímásaként tartották számon. Külön érdekesség, hogy Pongrácz Lajos alakja több irodalmi műben is felbukkan. Az előadás az irodalmi részletekből is merítve mutatta be az unitárius vallású Pongrácz Lajost és a 19. századi Kolozsvár kedvelt cigányzenészeit.

“A kolozsvári öreg Pongrácz a legnagyobb fejű cigány Magyarországon. Ő volt Rudolfnak a kedves cigánya. (Tőle származik az Egy cigány – egy király mondás is, őtőle magától hallottam.)” Gárdonyi Géza: A görgényi napok, Pesti Hírlap, 1899.

Ismertető A magyarság története c. sorozatról:

2020 novemberétől online formában folytatódtak Dr. Kovács Sándor közkedvelt rendhagyó történelemórái, amelyek idei témája: Trianon az unitárius köztudatban. Az elgondolkodtató, informatív előadást élőben követhették a résztvevők a Duna-Ház facebook oldalán, és külön öröm számunkra, hogy utólag is több ezren nézték meg. Az előadó érzékletesen vázolta föl az 1956-os forradalom és szabadságharc unitárius kötődéseit, majd az erdélyi unitárius közösség Trianon utáni traumáit. Szó volt az iskolák elvételéről, az erőszakos elrománosítási kísérletekről, drámai tényekkel és korabeli beszámolókkal bemutatva azt a hősies és megrázó küzdelmet, amelyet a felekezet vívott a fennmaradásért.
Részletes leírás az előző, 2020. november 6-ai online Rendhagyó történelemóráról >>
Akik lemaradtak az előadásról, visszanézhetik facebook oldalunkon >>

Dr. Kovács Sándor ötödik éve sikeres rendhagyó történelemóra sorozata minden évben megújult tematikával várja közönségét. A trianoni diktátum 100. évfordulóján az előadások visszatérő témája a legkisebb magyar történelmi egyház ünnep- és hétköznapjai az impériumváltás esztendeiben. Az idei rendhagyó történelemórák – többek között korabeli egyházi beszámolók, naplójegyzetek, személyes hangvételű bejegyzések alapján – felelevenítették, milyen hatással volt az erdélyi magyar unitárius közösségre a tragikus eseménysor, hogyan élte meg XX. századi történelmünk egyik legnagyobb sorscsapását.

Előadó: Dr. Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének előadótanára
Együttműködő partnerünk: Torockói Unitárius Egyházközség

További információk, érdekességek, kisfilmek a Duna-Ház facebook oldalán és az előadás facebook eseményoldalán.

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]