[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57459″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1646758047141{padding-top: 20px !important;}”]

„Hiszem, hogy a versek térképek, iránytűk az életünkben. Őket követve juthatunk el egy békés, szeretettel teli világba. Olyan világba, amelyet mi, emberek alkotunk meg. Kultúránk és verseink segítségével.”

Tóth Péter Lóránt Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjas versmondó. Az elmúlt bő egy évtizedben több száz előadást mutatott be több száz határon túli és anyaországi magyar közösségnek, számos iskolába vitte el rendhagyó irodalomórák keretében a magyar irodalom legszebb verseit. A visszajelzések elsöprő katarzisról tanúskodnak.

A testnevelő tanárból lett előadónak mindig nagy álma volt, hogy a magyar irodalommal bejárhassa a világot, mert mélyen hisz benne, hogy a versekkel szebbé-jobbá tehető az emberek élete. Ez vezérelte, amikor “kilépett a katedráról a Kárpát-medencébe,” később a tengeren túli magyar közösségekhez is eljutva.

A különleges versvándorlásnak korábban is fontos állomása volt a torockói Duna-Ház, ahol Tóth Péter Lóránt 2016 decemberében a 120 éve született „Emberkatedrális” előtt tisztelegve nagy sikerrel adta elő a Márton Áron, Erdély püspöke című pódiumestjét. Ezt követően a torockói Sebes Pál Általános Iskola és a tordai Jósika Mikós Elméleti Líceum diákjai vehettek részt egy rendhagyó történelmi időutazásban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

2017 tavaszán legnépszerűbb összeállításával tért vissza Torockóra. A magyar költészet napjához közeledve a József Attila életét és költészetét feldolgozó Vasútállomás című pódiumestjét mutatta be a felnőtt közönségnek. Ezt követően a torockói, tordai, nagyenyedi, magyarlapádi és székelykocsárdi diákoknak tartott rendhagyó irodalomórákat. József Attila rendkívüli egyéniségét személyes hangvételű, közvetlen, érzékletes stílusban ábrázolta.

A versvándor és Hajvert Ákos rendhagyó irodalmi performanszaikkal rendszeres fellépői nagyszabású szabadtéri rendezvényünknek, a Duna Napnak is.
A Radnóti Miklós utolsó hónapjait felidéző monodráma és A lélek útja című verszarándoklat élménybeszámolója is maradandó élményt nyújtott a Duna-Ház közönségének.
A Szabadságharc c. kamaradrámában Arany János és Petőfi Sándor barátságán keresztül nyerhettek bepillantást a nézők az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeibe, Tóth Péter Lóránt versvándor és Kálló Béla színművész előadásában. A produkciót követő interaktív drámapedagógiai foglalkozás osztatlan sikert aratott a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákszínjátszóinak körében.

2021-ben az online térben eredhettünk együtt a garabonciás költő nyomába. Tóth Péter Lóránt magával ragadó versfilmben mutatta be Petőfi Sándor és Kunszentmiklós meghatározó kapcsolatát. Hol ment a juhász szamáron? Ki volt „Szentmiklósnak egy rózsája”? Hol fordult meg Petőfi élete olyan irányba, amelynek vége nem lehetett más, mint Segesvár? Az informatív, szórakoztatva oktató összeállításban a Kárpát-medence egyik legszebb szegletébe, a Felső-Kiskunság szívébe, Kunszentmiklósra látogathattunk.

A versfilm újranézhető a Duna-Ház Facebook-oldalán >>

„Minden előadás összeállításakor az a gondolat vezérel, hogy úgy hozzam közel a magyar történelmet és irodalmat a diákokhoz, hogy a hallgatók minél több kapcsolódási pontot találhassanak a saját életük és egy adott irodalmi korszak vagy költő életének eseményei között. Előadásaim a múltról szólnak, XXI. századi nyelven – a jövő felnőttjeinek.”

Részletes leírások, fotók, kisfilmek:
„…lélek vagyok élni szeretnék…” – Radnóti emlékére >>
„SZABADSÁGHARC” – Színházi előadás >>
Vasútállomás – pódiumest József Attila verseiből és prózai írásaiból >>
Az Emberkatedrális – Márton Áron, Erdély püspöke >>
1956. Forr a dal már – „Diákok voltak. És ők csináltak dicsőséges forradalmat.” >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]