TÓTH PÉTER LÓRÁNT

Versmondó

Magyar Kultúra Lovagja cím 2022. kitüntetettje, „A magyar irodalom példamutató népszerűsítéséért”.

Radnóti útjáról: „A Radnóti előadás nekem szívügyem, azért ezen kívül én még kb 8 másik tematikájú előadással járom a Kárpát-medencét Pár gondolat a filmről és erről az egész útról.
2019 őszén jártam végig Radnóti Miklós utolsó útját Bortól Abdáig, megtéve gyalogosan 850 kilométert az „erőltetett menet” útján. Közben több ezer emberrel találkoztam és közösen emlékeztünk meg a mártír költőről és társairól. Talán mondhatom, hogy egyedülálló vállalás volt, hiszen ezt az utat Radnótiék óta senki nem tette meg. De ami talán ennél is fontosabb az az, hogy a szabadkai Pannon Rtv négy fős stábja (két operatőr, egy rendező, egy sofőr) végig forgatta velem az a 25 napot és készítettek egy dokumentumfilmet és egy sorozatot. Mindkettő címe: „Radnóti nyomában”.
A film egy kicsit a Duna Televízió gyermeke is, hiszen 2020-ban a „Radnóti nyomában” kapta a megosztott első díjat a Kós Károly Nemzetközi Filmszemlén.”

A zsűri szerint ezért:

„A film tavaly november 22-én ment le az M5 műsorán. Nagyon sok idegen embertől kaptam levelet, hogy ők ilyen kordokumentumot nem is láttak, és hogy mennyire fontos ez a film a dokumentumfilmgyártás életében, hiszen egyedülálló a téma.”

Tóth Péter Lóránt versmondó