[vc_row bg_type=”bg_color”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1605629527883{padding-bottom: 30px !important;}”]

Rendezvényeinket novembertől közös biztonságunk érdekében, az újabb járványügyi szigorításokat figyelembe véve torockói helyszínünkről egy időre az online térbe költöztettük. Igyekszünk ebben a formában is tartalmas programokkal kárpótolni közönségünket. Így került sor a Lélekműhely sorozat első, online előadására – elsöprő sikerrel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”NOVEMBER 13.”][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”icomoon-icomoonfree-16×16-facebook2″ icon_size=”28″ title=”HELYSZÍN: FACEBOOK LIVE*” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdunahaztorocko|target:_blank”] *Az online Lélekműhely visszanézhető facebook oldalunkon >>[/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56773″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1605630510522{padding-top: 20px !important;}”]

Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan – az előadás óta eltelt két napban több mint hétezren – nézték meg élőben és utólag is a Duna-Ház facebook oldalán az első online Lélekműhelyt Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember előadásában.

Köszönjük a hasznos visszajelzéseket, megtisztelő, hogy a szeretett torockói, torockószentgyörgyi és környéki közönséghez a Kárpát-medence, sőt a világ milyen sok részéből csatlakoztak a résztvevők Székelykeresztúrtól, Baróton, Kobátfalván, Korondon, Tordaszentlászlón, Nagyenyeden, Tordán, Vajdahunyadon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Budapesten át Montréalig és az Egyesült Államokig – csak véletlenszerűen kiemelve néhány helyszínt a sok közül. Köszönjük szépen Dr. Ferenczi Enikőnek a szívhez szóló, elgondolkodtató, fantasztikus előadást és Dr. Czire Szabolcsnak a profi, sokoldalú technikai és tartalmi közreműködést. A fájdalmas téma ellenére is lelki békével, derűvel és számos hosszú időre elkísérő gondolattal töltődtünk fel.

Már javában készülünk a következő, decemberi online Lélekműhelyre, amiről hamarosan közzétesszük az első részleteket honlapunkon és facebook oldalunkon.

Akik lemaradtak a novemberi online Lélekműhelyről, visszanézhetik facebook oldalunkon >>

Veszteségekkel élni: elmúlás, hiány, gyász – ezek a sajnos évszakoktól független, de ilyenkor ősszel mindenkit jobban megérintő életérzések voltak a témái az első online Lélekműhelynek. Az előadást a Duna-Ház facebook oldalán tartotta meg Dr. Ferenczi Enikő az eredetileg tervezett időpontban: november 13-án péntek délután 18 órától (romániai idő szerint, “magyar idő” szerint pedig 17 órától). A népszerű sorozat törzsközönsége mellé több mint hétezren csatlakoztak a teljes magyar nyelvterületről.

Az ősz közelségében nemcsak megérint minket az elmúlás érzése, hanem legalább ilyenkor egy kicsit érdemes elgondolkodnunk halandóságunkon. Egyszer szembe kell néznünk azzal, hogy földi létünk végállomása a halál. Hogyan készülünk erre? Merünk erről beszélni? Tudunk válaszolni gyerekeink kérdéseire? S mennyire tudunk jelen lenni szeretteink mellett az utolsó mérföldeken? Halálfélelmünkkel való szembenézésünk hatással van életminőségünkre. Így válik életünk minden pillanata értékessé, s megtanulhatunk másként élni. Hogyan viszonyulunk az elmúláshoz, mennyire természetes része életünknek? Mennyire tiltakozunk, zárkózunk el legelemibb félelmünktől, a halálfélelemtől? Létezésünk meghatározó kérdései ebben az időszakban még inkább felerősödnek.
Életünk folyamán sokféle veszteséggel szembesülünk, hiszen ezek létezésünk részei: elszakadások és elengedések. Egyfajta veszteség a gyerekkor elengedése, egy válás vagy egy szeretett személlyel való kapcsolat felbontása. Mit kezdjünk veszteségeinkkel? Ezekre a kérdésekre kerestük együtt a választ a novemberi online előadáson.

Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember sorozatát 2 éve kiemelt figyelemmel kíséri nemcsak a helyi közönség, hanem a tágabb térségből is szép számban érkezők, akik ezúttal létszámkorlát nélkül, otthonaikból egy számítógép vagy okostelefon és az internet segítségével könnyedén csatlakozhattak az előadáshoz.

Fóris-Ferenczi Johanna énekes rendhagyó bemutatkozása:

A fiatal előadó énekes-gitáros produkciója révén az online előadáson is szerepet kapott a zene. Fóris-Ferenczi Johanna ezt a különleges hangulatú dalt küldte Kolozsvárról az első online Lélekműhely nézőinek, a végén “egy kis Pöci”, és egy életvidám bemutatkozás kíséretében: Fóris-Ferenczi Johanna vagyok, van egy bátyám, egy öcsém, két macskám, egy kutyám és egy gitárom. Szeretem a zenét, a füveket és a fákat, és pedagógusként a gyerekek sem maradnak ki, de ez már csak egyértelmű. A többi szólaljon meg másként, írásban most ennyit.

Lélekműhely

Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember sorozata 2018 őszén indult el a torockói és torockószentgyörgyi magyar közösség javaslatára, a Torockói és Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközségekkel együttműködve.

A lelki egészséget és az ahhoz vezető utat, a kiegyensúlyozott családi és társadalmi kapcsolatok kialakítását segítő interaktív találkozók azóta is rendre telt házat vonzanak a szórványmagyar közösségben, és reméljük, ettől az évadtól kezdve a fővárosban is, ahol októberben szintén megnyílt a Lélekműhely, a Duna Médiaszolgáltató és a Budapesti Unitárius Egyházközség együttműködésében.

A mindennapi harmónia létrehozása, test és lélek, érzések és gondolatok, önvaló és szerepek közötti egyensúly, őszinte családi kommunikáció, nemzedéki különbségek, szülő-gyerek kapcsolat, újrakezdés és újratervezés, sokarcú szeretet, hagyományos és kortárs női – férfi szerepek, az együttélés művészete, a vallás és spiritualitás fontossága életünkben, és nem utolsó sorban fantasztikus hangulatú családi előadások jellemezték az elmúlt két év tematikáját.

A Lélekműhelyben hiánypótló, korszerű témák, közérthető, hasznos kommunikációs módszerek kapnak teret tabuk nélkül a hiteles, sokoldalú, jó humorérzékkel megáldott előadó révén.

“Hiszek a harmóniában. Naponta küzdök a kiegyensúlyozott életért én is. Szerintem minden nehézség egy megoldásra váró feladat. Lelkészként és mentálhigiénés szakemberként tudom, hogy felelősek vagyunk az életminőségünkért. Tanítani, segíteni és együtt tapasztalni: ezt érzem hivatásomnak. Ezzel a hittel dolgoztam 20 évig klinikai lelkigondozóként Kolozsvár kórházaiban, tanítok 18. éve a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karán, ahol egy sajátos mentálhigiénés csomag létrehozója és tanára vagyok (lelkészi formálódás, mentálhigiéné, klinikai lelkigondozás, haldoklók lelkigondozása, csoportdinamika, jegyesoktatás és házastársi krízisek), és vezettem éveken keresztül a Teaház című tévéműsort a kolozsvári tévében. A folyamatos fejlődés, az örök jobbá levés nemcsak unitárius hitem jellemzője, de segítői szerepem irányítója. Ezt törekszem átadni előadásaimban és az általam vezetett csoportokban.” – Dr. Ferenczi Enikő

A 2020 ŐSZI ÉVAD TERVEZETT ELŐADÁSAI:
1. Lélekműhely Budapesten: Harmóniában élni, 2020. október 5. hétfő 18:00 óra, Budapesti Unitárius Egyházközség
2. Lélekműhely Torockón: Generációk közötti összhang – 2020. október 16. péntek 18:00 óra, Duna-Ház
3. Lélekműhely Budapesten: Veszteségekkel élni – 2020. november 2. hétfő 18:00 óra, Budapesti Unitárius Egyházközség
4. Online Lélekműhely: Veszteségekkel élni – 2020. november 13. péntek 18:00 óra, élő online előadás a Duna-Ház facebook oldalán
5. Ünnepi online Lélekműhely – 2020. december 18. péntek, a Duna-Ház facebook oldalán

Előadó: Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember, unitárius lelkész
Vendégelőadó: Fóris-Ferenczi Johanna énekes

Együttműködő partnereink:
Torockói Unitárius Egyházközség
Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközség

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element=”yes”][vc_column][vc_text_separator title=”GALÉRIA” css=”.vc_custom_1540755273355{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][vc_column][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”1px” autoplay=”y” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” css_dt_gallery_carousel=”.vc_custom_1583149912916{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][/vc_column][/vc_row]