[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58380″ img_size=”1200×675″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1635762939780{padding-top: 20px !important;}”]

A torockói ősz évről évre elvarázsol. Boldog vagyok, hogy másfél év kihagyás után végre ismét teljes valónkban lehettünk jelen a kétszer felkelő nap hazájában, és fedezhettük fel a ködbe burkolózó Székelykő körvonalait.

Végighaladva a falevelekből épített úton az ember hálatelt szívvel hangolódik rá a rendhagyó történelemórákra, de évszaktól függetlenül kiváltság visszajárni ide. A helybéliek vendégszeretete, megbecsülése, embersége elfeledteti a megtett út fáradalmait. Ha bárki Torockóra érkezik, akkor sem lehetne kívülálló, ha akarna. A település minden szegletét a közösségi lét hangulata itatja át, kérés nélkül befogadják a vándort. Nem véletlenül folyamodom az említett főnév használatához, hiszen magam is vándor vagyok; Torockó pedig mérföldkő a már említett vándor létemben. Függetlenül attól, hogy kirándulóként vagy előadóként érkezem, itt mindig sikerül megújulnom. Itt érzem azt, hogy értelme van kutatásaimnak, hogy mindaz, ami érdeklődési körömnek része, nemcsak az én szívügyem, hanem nemzetünk egy olyan erős magváé is, mint a torockóiak. Köszönöm a bizalmat!

Kovács Sándor

Dr. Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének előadótanára, a Rendhagyó történelemórák sorozat elődója. A helyi közönség javaslatára öt éve elindult és azóta is közkedvelt előadássorozat az erdélyi magyarság történetének érdekes epizódjait, izgalmas összefüggéseit tárja föl. Közérthetően, humorosan mutatja be és hozza emberközelbe történelmünket, régmúlt korok ma is érvényes értékeit. Kiemelt helyet kap a sorozatban Torockó és térségének történelme, a térséghez kapcsolódó események, évfordulók.

A személyes hangvételű élménybeszámolót Dr. Kovács Sándor az októberi rendhagyó történelemóra apropóján írta. Hosszú “online kihagyás” után ez volt az első személyes előadás Torockón, az előadó által jegyzett könyv bemutatójával.

További részletek az előadásról >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]