[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”JÚNIUS 2. SZOMBAT 11:00″][/bsf-info-box][vc_single_image image=”53113″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]Az V. Duna Nap keretében nyílik meg az erdélyi írók, költők alakját és gondolatait megidéző nagyszabású szabadtéri kiállítás Csillagösvényen címmel. A tárlathoz kapcsolódva Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók az erdélyi magyar irodalom remekműveit szólaltatják meg Vers(csillag)ösvényen címmel.

Az egész napot tagoló irodalmi performanszaikban többek között Dsida Jenő, Reményik Sándor, Wass Albert, Kányádi Sándor költeményeiből adnak elő részleteket. Az előadókat idézve, „az egyesített délvidéki-kiskunsági verskommandó” sodró lendületű, szuggesztív, rövid szabadtéri előadásai hatásosan szólítják meg a XXI. század közönségét.

15:40-től szintén az V. Duna Napra összeállított rövid színpadi műsorukban a magyar líra remekművei hangzanak el. Az előadás címét – „én lenni…” – a vajdasági magyar irodalom és egyben a XX. század egyik meghatározó művéből, Domonkos István Kormányeltörésben c. verséből kölcsönözték.

„Hiszem, hogy a versek térképek, iránytűk az életünkben. Őket követve juthatunk el egy békés, szeretettel teli világba. Olyan világba, amelyet mi, emberek alkotunk meg. Kultúránk és verseink segítségével.” – hangzik Tóth Péter Lóránt versvándor hitvallása. A kunszentmiklósi Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjas versmondó rendhagyó irodalomóráival és pódiumműsoraival 2010 óta járja a Kárpát-medence magyarok lakta településeit: iskolákat, művelődési házakat, templomokat. Több száz előadással több száz magyar közösségben megfordult ez idő alatt Székelyföldtől Párizsig, a Vajdaságtól Kárpátalján át Torontóig.
A testnevelő tanárból lett előadónak mindig nagy álma volt, hogy a magyar irodalommal bejárhassa a világot, mert mélyen hisz benne, hogy a versekkel szebbé-jobbá tehető az emberek élete. Nagyhatású előadásaiban, pódiumestjein élményszerűen, a XXI. századi emberhez szólva hozza közel az irodalmat közönségéhez, legyen szó akár a diákokról, akár az iskolapadból régen kinőtt generációkról. A visszajelzések elsöprő katarzisról tanúskodnak.

„Minden előadás összeállításakor az a gondolat vezérel, hogy úgy hozzam közel a magyar történelmet és irodalmat a közönséghez, hogy a hallgatók minél több kapcsolódási pontot találhassanak a saját életük és egy adott irodalmi korszak vagy költő életének eseményei között. Előadásaim a múltról szólnak, XXI. századi nyelven a jövő felnőttjeinek. Célom, hogy 2020-ra az összes határon túli iskolába eljuthassak!”

A Határtalanul! program keretében 2015. novemberétől 2016. júniusáig 147 határon túli magyar iskolában adta elő rendhagyó irodalomórák keretében a magyar irodalom legszebb verseit. A különleges versvándorlás fontos állomása volt az elmúlt években a torockói Duna-Ház is, ahol Tóth Péter Lóránt 2016 decemberében a 120 éve született „Emberkatedrális” előtt tisztelegve nagy sikerrel adta elő a Márton Áron, Erdély püspöke című pódiumestjét. Ezt követően a torockói Sebes Pál Általános Iskola és a tordai Jósika Mikós Elméleti Líceum diákjai vehettek részt egy rendhagyó történelmi időutazásban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. 2016-ban az 1956-os Emlékbizottság támogatásával 60 kárpát-medencei, és 5 kanadai iskolába vitte el „FORR A DAL MÁR – Diákok voltak. S ők csinálták a dicsőséges forradalmat!” című előadását, amelynek középpontjában a „pesti srácok”, a Corvin közi hősök állnak. 2017 tavaszán ez elhivatott versvándor legnépszerűbb összeállításával tért vissza Torockóra: a magyar költészet napjához kapcsolódva a József Attila életét és költészetét bemutató Vasútállomás című pódiumestjét mutatta be a felnőtt közönségnek. A torockói, tordai, nagyenyedi, magyarlapádi és székelykocsárdi diákoknak tartott rendhagyó irodalomórákon személyes hangvételű, közvetlen, érzékletes stílusban idézte meg József Attila rendkívüli egyéniségét.

Hajvert Ákos, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója. 2006 óta vezeti a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületét, az egyetlen vers- és prózamondással foglalkozó magyar szervezet a Vajdaságban. Pedagógiai tevékenysége során vajdasági fiatalok több generációjával ismerteti meg a magyar nyelv és irodalom értékeit. Az egyesület vers- és prózamondó találkozókat, tehetséggondozó műhelyeket, pedagógus továbbképzéseket szervez, felnőtt tagjai maguk is részt vesznek a régió fiataljainak folymatos tehetséggondozásában, versenyekre, találkozókra való felkészítsésében. Számos anyaországi kulturális műhellyel, színházzal, egyesülettel ápolnak szakmai kapcsolatot, ezek többek között: a Forrás Színház (Győr), Cifra műhely (Győr), Magyar Versmondók Egyesülete (Budapest), Bege Márton Sakk-és Kulturális Egyesület (Kunszentmiklós), Petőfi Színház (Sopron).

Hajvert Ákos maga is aktív versmondó, versösszeállításokat készít és ad elő. A Radnóti-díj mellett a következő elismerések büszke tulajdonosa: Kaleidoszkóp- díj (Budapest 2006), Magiszter versmondó – díj (Budapest, 2011), Ki viszi át a szerelmet – díj (Budapest, 2012), Latinovits Zoltán Országos Vers- és Prózamondó Verseny, 1. helyezés (Balatonszemes, 2015), „József Attila” Országos vers-, énekelt vers és prózamondó verseny, 1. helyezés (Tatabánya, 2017.)

Ákos sem először jár Torockón – 2017-ben, a IV. Duna Napon a magyar líra klasszikus remekműveit szólaltatták meg Tóth Péter Lóránttal különleges, flashmob vetítésekkel színesített közös műsorukban.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]