[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2017. ÁPRILIS 4.”][/bsf-info-box][vc_single_image image=”51650″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]Hiszem, hogy a versek térképek, iránytűk az életünkben. Őket követve juthatunk el egy békés, szeretettel teli világba. Olyan világba, amelyet mi, emberek alkotunk meg. Kultúránk és verseink segítségével.” – hangzik Tóth Péter Lóránt hitvallása.

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjas versmondó. 2010 óta járja a Kárpát-medence magyarok lakta településeit: iskolákat, művelődési házakat, templomokat. Ez idő alatt több mint 200 határon túli magyar közösségnek közel 100 előadást mutatott be. A Határtalanul! program keretében 2015. novemberétől 2016. júniusáig 147 határon túli magyar iskolába vitte el rendhagyó irodalomórák keretében a magyar irodalom legszebb verseit. Egyik legsikeresebb összeállítása a József Attila életét bemutató Vasútállomás.

A testnevelő tanárból lett előadónak mindig nagy álma volt, hogy a magyar irodalommal bejárhassa a világot, mert mélyen hisz benne, hogy a versekkel szebbé-jobbá tehető az emberek élete. Ez vezérelte, amikor néhány éve „kilépett” a katedráról a Kárpát-medencébe. Nagyhatású előadásaiban, pódiumestjein élményszerűen, a XXI. századi emberhez szólva viszi közel az irodalmat közönségéhez, legyen szó akár a diákokról, akár az iskolapadból régen kinőtt generációkról. A visszajelzések elsöprő katarzisról tanúskodnak.

A különleges versvándorlás fontos állomása volt korábban is a torockói Duna-Ház, ahol Tóth Péter Lóránt 2016 decemberében a 120 éve született „Emberkatedrális” előtt tisztelegve nagy sikerrel adta elő a Márton Áron, Erdély püspöke című pódiumestjét. Ezt követően a torockói Sebes Pál Általános Iskola és a tordai Jósika Mikós Elméleti Líceum diákjai vehettek részt egy rendhagyó történelmi időutazásban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

2017 tavaszán ez elhivatott versvándor legnépszerűbb összeállításával tért vissza Torockóra. A magyar költészet napjához közeledve a József Attila életét és költészetét bemutató Vasútállomás című pódiumestjét mutatta be március 31-én 18 órától a felnőtt közönségnek, többek között a Torockó-Aranyosszék Értékfeltáró Kollégium résztvevőinek. Április 3-án és 4-én a torockói, tordai, nagyenyedi, magyarlapádi és székelykocsárdi diákoknak tartott rendhagyó irodalomórát: József Attila rendkívüli egyéniségét személyes hangvételű, közvetlen, érzékletes stílusban idézte meg.

„Minden előadás összeállításakor az a gondolat vezérel, hogy úgy hozzam közel a magyar történelmet és irodalmat a diákokhoz, hogy a hallgatók minél több kapcsolódási pontot találhassanak a saját életük és egy adott irodalmi korszak vagy költő életének eseményei között. Előadásaim a múltról szólnak, XXI. századi nyelven a jövő felnőttjeinek. Célom, hogy 2020-ra az összes határon túli iskolába eljuthassak!”

2017. március 31. 18:00 óra
Vasútállomás – pódiumest József Attila verseiből és prózai írásaiból

„Jó volna jegyet szerezni, és elutazni önmagunkhoz…” – a magyar költészet napjához közeledve újfajta, emberközeli József Attila kép: szeretetről, hitről, békéről és meg nem alkuvásról.

A kunszentmiklósi versvándor hamvazószerdától húsvét hétfőig tartó Kárpát-medencei verskalandozásai során 40 nap alatt 6 országban 50 előadást tartott. A torockói Duna-Házba egyik legsikeresebb összeállításával érkezett, amelyben a magyar költészet napjához kapcsolódva József Attila életét és verseit hozta emberközelbe személyes hangvételű, mélyen átélt, nagyhatású előadásaiban.

2017. április 3. 14:00 óra
Vasútállomás – rendhagyó irodalomóra József Attila életéről és költészetéről
Résztvevők: a Torockói Sebes Pál és a Székelykocsárdi Általános Iskolák diákjai.

2017. április 4. 10:00 óra
Vasútállomás – rendhagyó irodalomóra József Attila életéről és költészetéről
A nagy érdeklődésre való tekintettel a versmondó a Duna-Ház szervezésében a tordai gimnazistákhoz is ellátogatott. A tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum közel 200 diákjának volt része felejthetetlen élményben: a tordai unitárius templomban nézhették meg a József Attila különleges személyiségét bemutató, szuggesztív előadást.

Előadó: Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits Zoltán-díjas versvándor[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]