[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2021. MÁJUS 14. PÉNTEK 20:00*”]*Romániai idő szerint!
Online előadás a Duna-Ház Facebook oldalán.
[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”TÖRTÉNELMI HÁTTÉR” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ftortenelmi-hatter-az-uzvolgyi-katonai-temeto%2F|title:T%C3%B6rt%C3%A9nelmi%20h%C3%A1tt%C3%A9r%3A%20Az%20%C3%BAzv%C3%B6lgyi%20katonai%20temet%C5%91″ pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rendezvényeinket közös biztonságunk érdekében, tekintettel a járványhelyzetre, szeretett torockói helyszínünkről egy időre az online térbe költöztettük.
Igyekszünk ebben a formában is maradandó élményekkel kárpótolni közönségünket – reméljük, sikerrel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57678″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]

Székelyföld legkeletibb része, a legendás világháborús helyszín, Úzvölgye két évvel ezelőtt váratlanul és fájdalmasan újra harcba hívta a magyarságot. A magyar katonahősök temetőjét kegyeletsértő támadás érte, és a trombitaszóra ezrek válaszoltak. Csinta Samu székelyföldi író, újságíró online előadásában arra tesz kísérletet, hogy térben és időben közösen bejárjuk az Úz patak völgyét.

Az úzvölgyi katonai temető Hargita megye legjelentősebb első világháborús emlékhelye. A Moldva felé folyó Úz völgyében mindkét világháborúban véres csaták zajlottak, az első világháborúban az oroszok, a második világháborúban a szovjetek által támogatott román, valamint a magyar hadsereg között. A temetőt 1917-ben létesítették az itteni harcokban 1916-ban elesett osztrák-magyar katonák – többségük a miskolci 10-es gyalogezredhez tartozott – emlékére, és máig a 33 kilométerre lévő Csíkszentmárton község tulajdonában van. Csíkszentmárton tulajdonjogát a temetőre 2010-ben román kormányrendelet erősítette meg.

Csinta Samu újságíróként, illetve a Krónika című erdélyi napilap főszerkesztőjeként mindig kiemelt témaként kezelte a magyar történelem sorsalakító eseményeinek megismertetését és tudatosítását. Erdély újranemesítői és Arisztokraták honfoglalása címmel több könyvet is írt olyan erdélyi nemesi családokról, akik a 2000-es években visszaszerezték birtokaik egy részét, és igazi újrakezdőkként próbálnak azokon boldogulni, egy új jövőt felépíteni a megtépázott múlt romjain. 2020-ban jelent meg az író Por alatt parázs c. átfogó kötete is, amelyben többek között Kányádi Sándorral, Bölöni Lászlóval, Farkas Árpáddal, Kallós Zoltánnal készített nagyinterjúk olvashatók.

Előadó: Csinta Samu író, újságíró

További információk, érdekességek, kisfilmek a Duna-Ház Facebook oldalán és az előadás Facebook eseményoldalán amit érdemes már most bejelölni.

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]