[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”SZEPTEMBER 20. PÉNTEK 11:00″][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/_fr0q8vfKq8″ align=”center” css=”.vc_custom_1568379568869{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

„Túl sokszor feledkezünk meg arról, milyen szerencsések vagyunk, hogy iskolába járhatunk. A világ egyes részein az utat az iskoláig komoly akadályok nehezítik: a tudásért meg kell küzdeni.”

A filmben szereplő gyerekek minden reggel, néha az életüket is kockáztatva vágnak neki az útnak a tudást jelentő iskola felé. Ezek a gyerekek saját, igaz történetük hősei.

Jackson kenyai, Carlito argentin, Zahira marokkói, Samuel indiai – négy kisgyerek, akik fényévekre laknak egymástól, és akik sosem találkoztak, de van bennük valami közös: nap mint nap hatalmas távolságot tesznek meg, hogy eljussanak az iskolájukba. Van, aki gyalog, más lóháton, és van, aki kerekesszékben utazik, a céljuk mégis ugyanaz: tanulni menni. Számukra a tanulásban nem a hétvégi házi feladat vagy a péntek délutáni matekóra a legnehezebb, hanem a több órás, erdőn-mezőn-hegyen át vezető, viszontagságos út az iskoláig.

A 13 éves Jackson és kishúga minden reggel 15 kilométert tesznek meg 2 óra alatt, olykor az elefántcsordát futólépésben kikerülve a kenyai sztyeppén; a marokkói Atlasz-hegységben Zahira és barátnői sétálnak 22 kilométert minden hétfőn egyheti felszereléssel a hátukon; a patagóniai hegyvidékből Carlos és húga ereszkednek alá nap mint nap lóháton az iskolába; Indiában pedig a kerekes székes Samuelt tolják keresztül homokon, sáron és kisebb tavakon fiatalabb testvérei reggelente, hogy 15 kilométer után iskolapadba ülhessenek. Mert hisznek benne, hogy ezekről a peremvidékekről ez az egyetlen belépő egy jobb életbe, hogy ettől lehetnek majd orvosok vagy pilóták.

A film megrendítő tanmese tudásszomjról, kitartásról, emberségről, nem utolsó sorban gyönyörű tájfelvételekkel. Kifejezetten ajánljuk a filmet minden iskoláskorú gyereknek és szüleinek.

francia-kínai-dél-afrikai dokumentumfilm, 75 perc, 2013.
6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Operatőr: Pascal Plisson, Simon Watel
Forgatókönyvíró: Marie-Claire Javoy, Pascal Plisson
Rendező: Pascal Plisson
Vágó: Sarah Anderson, Sylvie Lager
Producer: Barthelemy Fougea
Zene: Laurent Ferlet

Szereplők:
– Jackson Saikong
– Salome Saikong
– Noura Azzagagh
– Zahira Badi
– Carlito Zineb
– Elkabi Emmanuel
– J. Esther

Forgalmazó: MTVA

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]