[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2021. június 4. péntek 20:00*”]*Romániai idő szerint![/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”TÖRTÉNELMI HÁTTÉR” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Fa-trianoni-diktatumrol-diohejban%2F|title:A%20trianoni%20dikt%C3%A1tumr%C3%B3l%20di%C3%B3h%C3%A9jban” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rendezvényeinket tekintettel a járványhelyzetre, szeretett torockói helyszínünkről egy időre az online térbe költöztettük.
Igyekszünk ebben a formában is maradandó élményekkel kárpótolni közönségünket – reméljük, sikerrel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57747″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1622461550659{padding-top: 20px !important;}”]

A trianoni országcsonkítás idejéről, valamint annak előzményeiről és későbbi következményeiről is hiteles képet adnak a régi magyar képeslapok. Balázs D. Attila, az Elrabolt Hungária, valamint a Torockó és környéke régi képeslapokon albumok írója és szerkesztője saját gyűjteményének „papírcsodáin” keresztül röpít vissza minket a nem is olyan távoli magyar múltba.

A képeslapkutató olyan, háborúkat és a kommunizmus pusztítását túlélt lapokat mutat be nekünk, amelyek a diktátum aláírásakor lettek postázva, valamint az igazságtalan békekötésre reagálva, illetve a területi revíziót előrevetítve láttak napvilágot. Túlélő bélyegzések, kuriózumok, megmagyarázhatatlan postai időutazások tárulnak szemünk elé a Duna-Ház rendhagyó trianoni megemlékezésén. A nagy becsben tartandó régi lapok, múltunk e tükörcserepei, a fotók, illetve a képeslapokon megjelenő képzőművészeti alkotások erejével, s a hátlapokon szereplő érdekes szövegek, üzenetek „hitelesítésével” bizonyítják, hogy a magyarság a revíziót Trianon után erkölcsi kötelességének tartotta.

Balázs D. Attila író, szerkesztő, a Mediaworks megyei napilapok Érték és Minőség Nívódíjas Központi Szerkesztőségének újságírója, az Elrabolt Hungária című trianoni történelmi album társszerzője, szerkesztője. A Nagyváradon született szerző a régi magyar képes levelezőlapok kutatója, mely témához kapcsolódóan eddig már négy történelmi tárgyú könyve – Erdély Anno 1895-1944; Torockó és környéke régi képeslapokon 1-2; Szent László és Nagyvárad régi képeslapokon – és több mint huszonöt ismeretterjesztő falinaptára látott napvilágot. A Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) kommunikáció szakán végzett szakembernek az elmúlt húsz évben számos olyan tanulmánya és cikke jelent meg a Kárpát-medencei sajtóban, így például a Magyar Nemzetben is, amely a külhoni magyarság sorskérdéseinek témájában íródott.

Az online előadást a Duna-Ház Facebook oldalán nézhetik meg az érdeklődők a trianoni diktátum 101. évfordulóján.
Az előadás Facebook eseményoldala >>

Előadó: Balázs D. Attila író, újságíró, szerkesztő

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]