[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2017. MÁRCIUS 26.”][/bsf-info-box][vc_single_image image=”51641″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]A Népfőiskola a kilencvenes évek elejétől szervez a Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró kollégiumokat, konferenciákat. A külhoni magyar értéktár bővítését elősegítő programot Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke irányítja.

Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik legjobban. A Torockó-Aranyosszék Értékfeltáró Kollégium szakmai vezetője dr. Keszeg Vilmos, a Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora, technikai vezetője pedig a Népfőiskola munkatársa, Sütőné Gulyás Éva. A második terepfelmérésre a Szegedi Tudományegyetem Néprajz Tanszékéről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Gödöllői Tudományegyetemről érkeztek hallgatók és oktatók, továbbá nyugdíjas pedagógusok és önkéntesek is bekapcsolódtak a 2016-ban megkezdett munkába. A kutatást és az értékőrző személyek előzetes megkeresését a helyi települések unitárius és református lelkészei is segítették.

​A kutatást végző csoportvezetők a második forduló kutatási eredményeiről számoltak be. Az eseményen részt vett dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora is, aki az elhangzott beszámolók után értékelte a kollégium munkáját.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]