[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55322″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1683570197725{padding-top: 20px !important;}”]

A sorozatról

Egy kis furfang, jó adag együttműködés, csapatjáték és kreativitás, némi talpraesettség, egy csipetnyi türelem, de leginkább játékosság, nyitottság és vidámság – íme a kiskamaszoknak szóló meseműhelyek receptje. A színvonalas, ugyanakkor könnyed, bensőséges, hatékony feszültséglevezető, és nem utolsó sorban szórakoztató drámapedagógiai foglalkozásokkal régi hiányt igyekszünk pótolni.

A kreatív, készségfejlesztő foglalkozásokon a meseszövés varázslatos birodalmába nyernek bebocsátást a gyerekek a Tekergő Meseösvény lelkes oktatóinak közreműködésével. A ráhangoló dráma- és csapatjátékokat közös meseszövés és a történetek eljátszása követi, fontos próbatételekkel, de nem marad el az érzelmek kibeszélése és a felgyűlt energiák levezetése sem különböző kézműves tevékenységekben. A meseműhelyek korszerű élmény-, dráma- és mesepedagógiai módszerekkel segítik a kiskamaszkori testi-lelki változások megélését és elfogadását, valamint a hatékony csapatmunkát. A gyerekek megtanulnak egymásra figyelni, együtt dolgozni, elfogadni egymást, ugyanakkor ráéreznek az életszakaszaikkal járó változásokra is. A szociális kompetenciák fejlesztése mellett az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitás, a képességek, az általános műveltség, a kommunikációs, problémamegoldó készség és az önálló gondolkodás fejlesztésére is.

A meseműhelyeken elsajátított technikákat a mindennapi életben és a művészeti órákon is remekül hasznosíthatják a gyerekek. Fejlődik szociális érzékenységük, beszéd- és kifejezőkészségük, bővül a szókincsük, és nem utolsó sorban, ezáltal tanulmányaikban is eredményesebbekké válnak.[/vc_column_text][vc_column_text]A Tekergő meseműhely foglalkozásai a 2022/2023-as évadban:

  • szeptember 22. – Az előítélet
  • október 20. – A függőség (I. rész)
  • december 8. – Mese a szeretetről
  • január 26. – A függőség (II. rész)
  • február 16. – A bennünk rejlő csoda
  • március 16. ­– A szeretet a levegőben van
  • április 20. – A háromágú tölgyfa tündére

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Bővebben” title_align=”separator_align_left”][vc_column_text]

Szeptemberben az előítélet fogalmát elemezte a csapat, az egyik legfordulatosabb mesénk, a Köcsögkirály alapján. Októberben a függőség komplex, sokféle jellegét tártuk fel. Decemberben a szeretetről szólt a mese. Az adventi találkozáson, kicsit kilépve anyagias világunkból, ráhangoltuk lelkünket az ünnepre. Előhívtuk a szeretettel kapcsolatos emlékképeket és érzéseket, a jóságot, a megértést, az együttlét örömét társítva hozzájuk. Januárban ismét a függőséggel foglalkoztunk, az őszi alkalomhoz visszakapcsolódva. Februárban a bennünk rejlő csodát hoztuk felszínre, márciusban pedig tudatosítottuk, hogy jól szeretve lenni és viszontszeretni az egyik legfontosabb igényünk minden életszakaszban. Áprilisban azt vizsgáltuk, hogyan figyelhetünk oda jobban környezetünkre, szeretteinkre, hogyan varázsolhatjuk széppé mindennapjaikat. Remek lehetőségeket teremt a drámapedagógiai műhelymunkához a népmese, aminek átélésével kipróbálhatjuk erőnket, feltehetjük kérdéseinket, belenézhetünk a mindentudó üveggömbe, és az így megszerzett tudást felhasználhatjuk mindennapjainkban. Mert mesét hallgatni jó, átélni, átérezni pedig még jobb!

Foglalkozásvezető: Szabó Enikő pedagógus, pszichológus, pszichodráma asszisztens

Helyszín: Duna-Ház, Torockó, Fő utca 292.

Közreműködik: Tekergő Meseösvény Közhasznú Egyesület 

A sorozat együttműködő partnere: Sebes Pál Általános Iskola, Torockó

További információk: https://www.facebook.com/dunahaztorocko/  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]