[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”OKTÓBER 25.”][/bsf-info-box][vc_single_image image=”55360″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1572260275438{padding-top: 20px !important;}”]

Eljött a várva várt pillanat: októberben a kiskamaszok számára is megnyílt a Mesepadlás. A Duna-Házban ismét egy hiánypótló sorozat indult: a Tekergő meseműhelyben annak a generációnak kínálunk kreatív, korszerű drámapedagógiai műhelyfoglalkozásokat, aki a pedagógusok és szülők egyöntetű véleménye szerint, életkorából fakadóan „kimarad szinte minden gyerekprogramból”.

Tény, hogy az 5-7. osztályos kiskamasz generációt érdemben megszólító, kifejezetten nekik szóló, rájuk szabott gyerekprogramok nemcsak a szórvány magyar területeken ritkák. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni a Tekergő Meseösvény lelkes és rátermett oktatóival.

Tekergő Meseösvény – kreatív műhelyfoglalkozás

A kreatív műhelyfoglalkozásokon a meseszövés varázslatos birodalmába nyernek bebocsátást a gyerekek. Az izgalmas fantáziatréningeken a ráhangoló dráma- és csapatjátékokat közös meseszövés és a mese eljátszása követi, fontos próbatételekkel. De nem marad el az érzelmek kibeszélése és a felgyűlt energiák levezetése sem különböző kézműves tevékenységekben.

A foglalkozásokon korszerű élmény-, dráma- és mesepedagógiai módszerekkel segítik a kiskamaszkori testi-lelki változások megélését és elfogadását, valamint a hatékony csapatmunkát. A gyerekek megtanulnak egymásra figyelni, együtt dolgozni, elfogadni egymást, ugyanakkor ráéreznek az életszakaszaikkal járó változásokra is. A szociális kompetenciák fejlesztése mellett az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitás, a képességek, az általános műveltség, a kommunikációs, problémamegoldó készség és az önálló gondolkodás fejlesztésére is.

A ráhangoló dráma- és csapatjátékokat követően a gyermekek minden alkalommal egy új népmesét hallgatnak, játszanak végig úgy, hogy a mese bizonyos részeit nekik maguknak kell végrehajtaniuk. Ezt követően a csapat az adott témában új mesét sző, melyet elő is adnak, kipróbálva magukat több szerepben is. A meseszövés körben ülve történik, mindenki egy-két mondattal bővíti, szövi tovább a mese fonalát, mindaddig, amíg szép kerek történet kerekedik belőle. Amint a történet kialakult, a gyerekek a vezető segítségével megbeszélik, hogy szeretnének-e változtatni rajta, majd kiosztják egymás közt a szerepeket és eljátsszák saját új meséjüket.

A foglalkozás végén megbeszélik, hogy ki mennyire járult hozzá a feladat sikerességéhez, hogyan oldották meg a kialakult helyzeteket és esetenként hogyan lehetett volna másképp is csinálni. A megbeszélés célja az érzelmek feldolgozása, a tapasztalatok összegyűjtése az önismeret és a reális helyzetértékelés képességének fejlesztése. Utolsó mozzanatként pedig művészeti tevékenység segítségével dolgozzák fel az adott témát; minden alkalommal más-más technikával – rajz, festés, kollázs, álarckészítés – készülnek az alkotások.

Hogyan hasznosul?

A gyerekek a foglalkozásokon elsajátított technikákat nem csupán a mindennapi életben, de a művészeti órákon is hasznosíthatják. A szociális kompetencia fejlesztése, a csapatmunka erősítése segíti őket a beilleszkedésben, úgy az iskolában, mint azon kívül. Fejlődik szociális érzékenységük, beszéd- és kifejezőkészségük, szókincsük bővül, ezáltal tanulmányaikban is eredményesebbek lesznek.

És hogy mire van szükség a feladatok végrehajtásához? Egy csipetnyi furfangra, együttműködésre, csapatjátékra, kreativitásra, némi ügyességre és gyorsaságra, olykor egy hangyányi türelemre, de leginkább játékosságra, nyitottságra, vidámságra. 

Közreműködik: Tekergő Meseösvény
A bemutató foglalkozást tartják: Hajós Erika, Szabó Enikő, Fogarasi Zoltán

Együttműködő partnereink: Sebes Pál Általános Iskola, Torockó, Jósika Miklós Elméleti Líceum, Torda

Korábbi gyerekprogramjainkról információt itt talál >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]