[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2022. MÁJUS 5. CSÜTÖRTÖK 13:00*”]*Romániai idő szerint![/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A torockói Sebes Pál Általános Iskola diákjainak műhelyfoglalkozása a Duna-Házban.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55322″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1576674863454{padding-top: 20px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1652175176886{padding-top: 20px !important;}”]

Boldog hangulatban, a béke, az öröm, a szeretet megélésére összpontosítva zárult a kiskamaszok körében sikeres sorozat erre a tanévre. A boldog ember inge c. mesét dolgozta fel a már jól összeszokott csoport, amit a torockói és torockószentgyörgyi diákok alkotnak.

A kreatív workshopokon a 10-14 éves korosztálynak kínálunk korszerű drámapedagógiai műhelyfoglalkozásokat. Az 5-7. osztályos generációt érdemben megszólító, kifejezetten rájuk szabott gyerekprogramok nemcsak a szórványmagyar településeken ritkák.

Májusban boldogság érzését elmélyítő, életvidám, könnyed hangulatban készültünk a nyári szünetre. Hogyan élhető meg teljességében a boldog nyugalom, a béke, az öröm, az elégedettség, a szeretet gyerekként, a népmesék égisze alatt? Honnan tudjuk, hogyan érzékeljük a saját vagy a társaink boldogságát? Hogyan válhatunk boldog, elégedett felnőttekké? Ezekre a kérdésekre keresték együtt a választ a gyerekek Szabó Enikő pedagógussal, a meseműhelyek foglalkozásvezetőjével. Feltérképezték erősségeiket, a célokat, amiket szeretnének elérni, tudatosítva, hogy a világ csodálatos, amit kellő odafigyeléssel nap min nap meg lehet élni. A szeretet vezérelte ösvényt viszont mindenki magának taposhatja ki. Ehhez a kitartást, az akaraterőt és az alázatot érdemes gyakorolni. Végül hálát adtak a találkozásokért és a sok közös élményért. Szeretettel várjuk vissza a lelkes csapatot ősztől a Duna-Ház kreatív drámapedagógiai foglalkozásaira.

A Tekergő meseműhelyekben végigjártuk az emberi élet szakaszait, és eljutottunk a felnőttkorhoz. Őrizzük lelkünkben az érzést, hogy van miért hálát adnunk. Jó ez a világ, jó volt ide megszületni!

A márciusi találkozás során elindultunk a felnőtté válás útján. A foglalkozás középpontjában a kommunikáció, a csapatmunka és a döntések meghozása álltak, A varjúkirály c. mese alapján. A mesék varázslatos világában kalandoztunk ismét, sok kreatív játékkal, beszélgetéssel, meseszövéssel.

A februári alkalom a kapcsolatokról, a barátságokról, az iskolás kamaszkorról szólt, Az eladott álom c. mese alapján. Számba vettük az emberek közötti kapcsolatokat. Összeírtuk ezeket, majd kiemeltük a baráti kapcsolatokat: az igaz, életre szóló barátságokat. Az érdekes, fejlesztő játékok alkalmat adnak arra, hogy kötetlenül barangoljunk a mesék világában, tarsolyunkba raktározva az igaz ember legfőbb értékeit, azoknak is a legfontosabbikát: a szeretetet.

Az új évet a mesék varázslatos világában kalandozva köszöntöttük a már összeszokott csoporttal. A kán rózsái c. mese alapján az óvodás és kisiskolás kor jellegzetességeit elevenítették fel a résztvevők, sok kreatív játékkal. Januárban a téma a gondoskodás volt: az tesz számunkra igazán fontossá valakit, ha gondoskodunk róla.

A sorozat első alkalmával Az ember életideje c. mese alapján a különböző életszakaszok jellegzetességeivel, az ezzel járó változásokkal foglalkoztunk Szabó Enikő pedagógus közreműködésével. Az élményszámba menő, ízes élőszóval előadott mese meghallgatását közös meseszövés és sok kreatív játék követte az izgalmas fantáziatréningeken.

—————–

A Tekergő meseműhely foglalkozásai a torockói Sebes Pál Általános Iskola diákjaival:

  • 2021. október 7. – Az ember életideje
  • 2022. január 13. – A kán rózsái
  • 2022. február 17. – Az eladott álom
  • 2022. március 3. – A varjúkirály
  • 2022. május 5. – A boldog ember inge

Közreműködik: Tekergő Meseösvény Egyesület Ι Facebook
Foglalkozásvezető: Szabó Enikő pedagógus, pszichológus, pszichodráma asszisztens
A sorozat együttműködő partnerei: Sebes Pál Általános Iskola, Torockó

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1617877315654{border-left-width: 1px !important;padding-top: 0px !important;border-left-color: #000000 !important;border-left-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}”][vc_text_separator title=”A MESEMŰHELYEK RECEPTJE” css=”.vc_custom_1643806987495{padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1643807015695{padding-top: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Egy kis furfang, jó adag együttműködés, csapatjáték és kreativitás, némi talpraesettség, egy csipetnyi türelem, de leginkább játékosság, nyitottság és vidámság – íme a kiskamaszoknak szóló meseműhelyek alappillérei. A színvonalas, ugyanakkor könnyed, bensőséges, hatékony feszültséglevezető és nem utolsó sorban szórakoztató drámapedagógiai foglalkozásokkal régi hiányt igyekszünk pótolni.

A kreatív, készségfejlesztő foglalkozásokon a meseszövés varázslatos birodalmába nyernek bebocsátást a gyerekek a Tekergő Meseösvény lelkes oktatóinak közreműködésével. A ráhangoló dráma- és csapatjátékokat közös meseszövés és a történetek eljátszása követi, fontos próbatételekkel, de nem marad el az érzelmek kibeszélése és a felgyűlt energiák levezetése sem különböző kézműves tevékenységekben. A meseműhelyek korszerű élmény-, dráma- és mesepedagógiai módszerekkel segítik a kiskamaszkori testi-lelki változások megélését és elfogadását, valamint a hatékony csapatmunkát. A gyerekek megtanulnak egymásra figyelni, együtt dolgozni, elfogadni egymást, ugyanakkor ráéreznek az életszakaszaikkal járó változásokra is. A szociális kompetenciák fejlesztése mellett az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitás, a képességek, az általános műveltség, a kommunikációs, problémamegoldó készség és az önálló gondolkodás fejlesztésére is.

A meseműhelyeken elsajátított technikákat a mindennapi életben és a művészeti órákon is remekül hasznosíthatják a gyerekek. Fejlődik szociális érzékenységük, beszéd- és kifejezőkészségük, bővül a szókincsük, és nem utolsó sorban, ezáltal tanulmányaikban is eredményesebbekké válnak.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]