[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2023. FEBRUÁR 16, CSÜTÖRTÖK 13:00*”]*Romániai idő szerint!
Helyszín: Duna-Ház, Torockó, Fő utca 292.
[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”ÖSSZEFOGLALÓ A SOROZAT ELŐZŐ ÉVADÁRÓL” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ftekergo-mesemuhely-a-boldog-ember-inge%2F|title:%C3%96sszefoglal%C3%B3%20a%20sorozat%202021%2F2022-es%20%C3%A9vad%C3%A1r%C3%B3l” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A torockói Sebes Pál Általános Iskola diákjainak műhelyfoglalkozása a Duna-Házban

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55322″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”A SOROZATRÓL” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ftekergo-mesemuhelyek-a-duna-hazban%2F|title:Tekerg%C5%91%20mesem%C5%B1helyek%20a%20Duna-h%C3%A1zban” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1634071181572{padding-top: 0px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1675689864875{padding-top: 0px !important;}”]

Tükröm, tükröm, erősségem, megtalálom a mesében! Mindannyiunk lelkében ott a csoda, csak elő kell hívnunk, hogy betölthesse mindennapjainkat. Erre tesz kísérletet a Tekergő meseműhely februári részében Szabó Enikő foglalkozásvezető a már jól összeszokott csoporttal, a torockói Sebes Pál Általános Iskola 5-7. osztályos diákjaival.

A mesék varázslatos világában tovább kalandozva megfigyeljük sajátmagunkat, azt, hogy milyenek vagyunk, mi az, amit szeretettel végzünk, mi a különleges adottságunk. Tovább járunk belső utunkon, bontogatjuk szárnyainkat, hogy repülhessünk, akárcsak a táltos lovak, mesebeli pillangók és madarak. Apró történések foszlányai egy egésszé alakulva alkotják meg az önképünket. Megtartó erőként előhívjuk mindennapjainkban az érzést, hogy értékes, tehetségünket fejlesztő egyéniségek vagyunk, és lelkünket a szeretet formálja. A mesék segítenek megerősödnünk abban a tudatban, hogy csodálatos ez a világ, ahova megszülettünk.

Az egészséges testi-lelki fejlődés fontos alapköve a harmonikus egyéniség kibontakozásának. Fontos, hogy rendszeresen beszéljünk erről: megszelídítsük érzéseinket, a bennünk lakó mesebeli vadlovakat időről időre megsimogassuk, megismerjük és gondozzuk.

A kreatív workshopokon a 10-14 éves korosztálynak kínálunk korszerű drámapedagógiai műhelyfoglalkozásokat. Az 5-7. osztályos generációt érdemben megszólító, kifejezetten rájuk szabott gyerekprogramok nemcsak a szórványmagyar településeken ritkák.

Szabó Enikő foglalkozásvezető személyes hangvételű beszámolója a foglalkozásról: „Amikor a lélek otthon érzi magát, megnyílik és befogadja a szeretetet, leveti a ráaggatott köntöst, és új ruhába öltözik. Mesebeli utunkat tanulságos történetek szegélyezik, mesehősök tartanak velünk. Életérzéseket, a kiskamaszkorra jellemző jelenségeket vizsgálunk meg közösen, majd a fogalomhoz társuló érzéseket szelídítjük meg. A cél: önfeledt játék, móka, sok nevetés, az életre nevelés, fejlesztés, harmonikus személyiség kialakítása. Barangoltunk a szegény asszony mellett a poros úton, kalandoztunk az üveghegyen, lovagoltunk az óriás lován, és elértük célunkat: megkaptuk méltó jutalmunkat. Gazdagabbak lettünk, tarsolyunkban sok-sok élmény lapul, köszönet érte!”

Szeptemberben az előítélet fogalmát járta körül a csapat, és világított rá a jelenlétére a mindennapjainkban, az egyik legfordulatosabb mese, a Köcsögkirály alapján. Októberben a függőség komplex, sokféle jellegét tártuk fel. Decemberben a szeretetről szólt a mese. Az adventi találkozáson kicsit kiléptünk anyagias világunkból, és ráhangoltuk lelkünket az ünnepre. Előhívtuk a szeretettel kapcsolatos emlékképeket és érzéseket, a jóságot, a megértést, az együttlét örömét társítva hozzájuk. Januárban a függőséggel való foglalkozást folytatta a csoport, az őszi alkalomhoz visszakapcsolódva. Remek lehetőségeket teremt a drámapedagógiai műhelymunkához a népmese, aminek átélésével kipróbálhatjuk erőnket, feltehetjük kérdéseinket, belenézhetünk a mindentudó üveggömbe, és az így megszerzett tudást felhasználhatjuk mindennapjainkban. Mert mesét hallgatni jó, átélni, átérezni pedig még jobb!

A Tekergő meseműhely korábbi foglalkozásai:
• 2023. január 26. – A függőség (II. rész)
• 2022. december 8. – Mese a szeretetről
• 2022. október 20. – A függőség (I. rész)
• 2022. szeptember 22. – Az előítélet

Foglalkozásvezető: Szabó Enikő pedagógus, pszichológus, pszichodráma asszisztens
Közreműködik: Tekergő Meseösvény Közhasznú Egyesület Ι Facebook
A sorozat együttműködő partnere: Sebes Pál Általános Iskola, Torockó

Korábbi programok >>[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1634071403039{border-left-width: 1px !important;padding-top: 0px !important;border-left-color: #000000 !important;border-left-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}”][vc_text_separator title=”SZABÓ ENIKŐ” css=”.vc_custom_1663049764411{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1663049830658{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

személyes ajánlója

[/vc_column_text][dt_fancy_image image_id=”60510″ width=”140″ height=”140″ border_radius=”100px” caption=”off” image_decoration=”shadow” shadow_color=”rgba(0,0,0,0.6)” css=”.vc_custom_1663049195219{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1665831988832{padding-top: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

A Tekergő meseműhely közös barangolás a mesék világában, kis szigetek felkeresése, ahol jó lenni, madárcsicsergést hallgatni, csörgedező patakocskát, vadvirágos rét illatát beszippantani, végigsimítani a frissen nőtt füvön. Legyen ez a hely, az általunk alkotott mesés helyszín a mi szentélyünk, ahová bármikor elvonulhatunk megpihenni! Ott vannak velünk érzéseink, megélt élményeink, népmeséink alakjai, akik arra ösztökélnek, hogy jó emberekké válhassunk.

A mese a gyerekkor meghatározó része, varázslatos élményt nyújt ebben az életszakaszban. Elősegíti a fantázia fejlődését, bővíti a szókincset, meghitt társas kapcsolatokat teremt. A meseszereplők általi pozitív megerősítés hozzájárul a személyiség kiegyensúlyozott kibontakozásához.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]