[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=” VISSZANÉZHETŐ 2020. OKTÓBER 4-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/T2W0TeuHbJ0″ align=”center” css=”.vc_custom_1570183411649{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

Evelyn unalmas életén változtatni kívánó, túlsúlyos, középkorú háziasszony. Férje teljesen mellőzi, beteg nagynénje folyton szekírozza, magánéletileg eljutott a komplett mélypontra. A véletlen úgy hozza, hogy a kórházban megbarátkozik Ninnyvel, egy ellenállhatatlan idős hölggyel, aki elmeséli fiatalkori kalandjait.

A sült zöld paradicsom két idősíkban játszódik. Az Alabamában, az 1920-1930-as években játszódó történet elmondásához az 1980-as években zajló másik történet ad keretet. A film az 1980-as években kezdődik, amikor Evelyn, a súlyával és magánéleti problémáival küszködő középkorú nő egy kórházban megismerkedik Ninnyvel, az idős asszonnyal. Ez a történetszál egyfajta keretbe foglalja a korábbi történéseket, ugyanis Evelyn újabb és újabb látogatásai adnak alkalmat Ninnynek arra, hogy elmesélje ifjúságát. Az általa elmondottak megváltoztatják Evelyn életét is.Félszáz évet repülünk vissza az időben, hogy megismerjük Idgie és Ruth történetét. A két nő – az egyik tűz, a másik víz – a különös nevű Whistle Stop városkában együtt vezette a hely legjobb kisvendéglőjét, melynek ételspecialitása a sült zöld paradicsom volt.

Az amerikai romantikus vígjáték – amelyet 1991-ben mutattak be – Fannie Flagg 1987-es regénye (Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe) nyomán készült. Magyarul először Érdemes élni, másodjára pedig Sült zöld paradicsom címmel adták ki. A filmet Jon Avnet rendezte, két kategóriában Oscar-díjra jelölték.

Ninny története

Ninny két rokonlány, Idgie Threadgoode és Ruth Jamison történetét meséli el. Idgie vadóc kislány, akit csak bátyja, Buddy tud megszelídíteni. A fiú és Ruth, aki néhány évvel idősebb Idgie-nél, szeretik egymást, de az idillnek és románcnak hirtelen vége szakad, amikor Buddy lába beszorul egy váltóba, és a közeledő vonat halálra gázolja. Bátyja elvesztése után Idgie még jobban elvadul, kivonja magát a társas élet elvárt szabályai alól, nem jár templomba, inkább kocsmákban tölti az idejét, pókerezik.

A Threadgoode család arra kéri Ruth-t, hogy próbálja meg visszatéríteni Idgie-t a „normális útra”. Ruth-nak ez nem sikerül, mivel Idgie vezeti be őt a saját világába. Eközben a két lány között szoros barátság szövődik, amelynek formálisan akkor szakad vége, amikor Ruth férjhez megy Frank Bennetthez, és elköltöznek Kismegálló (Whistle Stop) városból Georgiába. Egy idő múlva Idgie elmegy Ruth-hoz, és kiderül: a lány terhes és férje veri. Idgie, Bennett fenyegetései ellenére, elviszi Ruth-t a házból, és Kismegállóban megnyitják kávézójukat, amelynek specialitása a sült, zöld paradicsom.

Egy napon Frank Bennett megpróbálja elrabolni közös gyermeküket Ruth otthonából, de valaki fejbe vágja. Georgiából egy nyomozó érkezik, aki az eltűnt Bennettet keresi. A férfi nem kerül elő, csak az autóját találják meg egy folyóban jóval később. Idgie-t és fekete segítőjét, Nagy George-ot megvádolják a gyilkossággal, de a bíróság, köszönhetően a holttest hiányának, valamint a helyi tiszteletes hamis vallomásának, amellyel alibit biztosít nekik, felmentik őket. Ruth fiával, az ifjabb Buddyval megismétlődnek a korábban történtek, egy vonat levágja a kezét. Amikor Ruth rákban meghal, a kávézót bezárják. Ninny elmondásából pedig kiderül, hogy Bennettel ki végzet és hogyan….

Evelyn története

Evelyn Couch középkorú, túlsúlyos, boldogtalan nő. A férje nem törődik, nem foglalkozik vele, az evésen, söriváson, meccsnézésen kívül semmi nem érdekli. Evelyn, ahogy Ninny elmeséli történetét, egyre többet merít Idgie és Ruth bátorságából, vagányságából, és elkezdi fokról fokra átalakítani az életét. Bátrabb, nyitottabb lesz, önbizalma megnő, a számára fontos ügyekben önálló döntéseket hoz. Evelyn, miután kiderül, hogy lebontották a kórházból kiengedett Ninny házát, magához veszi az idős nőt.

amerikai filmdráma, 125 perc, 1991
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Forgatókönyvíró: Carol Sobieski, Fannie Flagg
Vágó: Debra Neil-Fisher
Zeneszerző: Thomas Newman
Operatőr: Geoffrey Simpson
Díszlettervező: Barbara Ling
Jelmeztervező: Elizabeth McBride
Producer: Jon Avnet, Jordan Kerner
Executive Producer: Anne Marie Gillen, Norman Lear, Yuriko Matsubara, Andrew Meyer, Tom Taylor
Író: Fannie Flagg
Rendező: Jon Avnet

Szereplők:
Kathy Bates – Evelyn Couch
Jessica Tandy – Ninny Threadgoode
Mary Stuart Masterson – Idgie
Mary-Louise Parker – Ruth Jameson
Gailard Sartain – Ed
Stan Shaw – Big George
Cicely Tyson – Sipsey
Chris O’Donnell – Buddy Threadgoode
LaTanya Richardson – Janeen

Díjak és jelölések
Golden Globe-díj 1992 – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória jelölés
BAFTA-díj 1993 – Legjobb női alakítás jelölés: Jessica Tandy
BAFTA-díj 1993 – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Kathy Bates
Golden Globe-díj 1992 – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Jessica Tandy
Golden Globe-díj 1992 – Legjobb színésznő – zenés film és vígjáték kategória jelölés: Kathy Bates
Oscar-díj 1992 – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Jessica Tandy
Oscar-díj 1992 – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Fannie Flagg

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]