[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”JÚNIUS 2. SZOMBAT 14:30″][/bsf-info-box][vc_single_image image=”53037″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

A kötetet bemutatja: Balázs D. Attila író, újságíró és Szentgyörgyvölgyi Gábor testvérvárosi tanácsnok. Moderátor: Hernády Zsolt Géza. A könyvbemutatóhoz rendhagyó szabadtéri régi képeslapkiállítás is kapcsolódik szintén az V. Duna Nap keretében.

A Torockó és környéke régi képeslapokon 2. című kötet négy év gyűjtését tárja a közönség elé.

A 2014-ben megjelent, szintén Balázs D. Attila által jegyzett Torockó és környéke régi képeslapokon című kiadványhoz hasonlóan a második kötet is Torockó és Torockószentgyörgy, illetve a térség 1945 előtti képi történetét mutatja be. A régi lapokon megelevenedik a tájegység népviselete mellett páratlan értékű épített öröksége is.

Az első kötet bemutatóin – többek között a torockói Duna-Házban – egyértelmű visszajelzések érkeztek arról, hogy az V. kerülettel közös vállalkozás hiánypótló és dokumentumértékű. Ilyen jellegű kiadvány még nem látott napvilágot, Torockó képi történetének a feldolgozására eddig ugyanis egyetlen kutató sem vállalkozott.

Az első kötethez képest új képanyagot egybegyűjtő albumban többek között egy különösen ritka századfordulós panoráma felvétel is megtekinthető lesz, amit eddig még sehol nem publikáltak – a kötetben szereplő képeslapok zöme is ismeretlen lesz az olvasóknak. A mostani 2. kötetben fog szerepelni a legrégebbi keltezésű torockói képeslap, ami régebbi, mint ami az első kötetben viselte ezt a kitüntető címet.

Külön kiemelendő, hogy ezúttal csak saját gyűjtésű képes levelezőlapok kaptak helyet a kötetben, semmilyen közgyűjtemény nem tudott segíteni, hiszen az OSZK és a Zempléni Képeslapmúzeum teljes torockói anyaga bekerült az első kötetbe.

Köztudott, hogy a budapesti V. kerület, Belváros-Lipótváros Torockó testvérvárosa és egyik legfőbb támogatója, ami többek között a műemlékvédelemben és a világhírű épületek állagmegőrzésében nyilvánul meg, de jelen kiadvány elkészültét is a kerületi testület támogatta. A új kötet előszavát Szentgyörgyvölgyi Péter, Budapest V. kerületének polgármestere jegyzi.

Külön aktualitást kölcsönöz az új kötetnek a kifejezetten a Duna Napra időzített megjelenés mellett, hogy az Erdély legszebb falvaként is gyakran említett, 1999 óta Europa Nostra díjas Torockó épített öröksége 2017 márciusától kiemelkedő nemzeti érték, 2017 júniusától pedig hivatalosan is hungarikum. A Torockói-medencében, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának festői szépségű völgyében elterülő település egyedi, hófehérre meszelt házaival, különleges népviseletével és népművészetével néhány éve az UNESCO világörökségi várományosi listáján is szerepel.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ css=”.vc_custom_1526327337049{margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;background-color: rgba(30,115,190,0.5) !important;*background-color: rgb(30,115,190) !important;}”][ultimate_heading main_heading=”Balázs D. Attila” spacer=”line_only” spacer_position=”middle” line_height=”1″ line_color=”#1e73be” main_heading_margin=”margin-bottom:15px;” line_width=”200″ main_heading_style=”font-weight:bold;” sub_heading_style=”font-style:italic;” sub_heading_margin=”margin-top:15px;” spacer_margin=”margin-top:5px;margin-bottom:5px;” main_heading_line_height=”desktop:26px;” sub_heading_line_height=”desktop:22px;”]Író, szerkesztő, a Mediaworks központi szerkesztőségének újságírója, a Vasárnap Reggel c. hetilap publicistája.

1981-ben született Nagyváradon. A helyi Ady Endre Sajtókollégiumban, majd a Budapesti Kommunikációs Főiskolán (BKF, ma Budapesti Metropolitan Egyetem) szerzett felsőfokú diplomát. A kárpát-medencei sajtóban közel húsz éve jelennek meg írásai.

A régi képeslapok iránt gyermekkora óta érdeklődik. Gyűjteményének első darabjait a 2010-es Erdély Anno falinaptárában publikálta először. Azóta közel harminc naptára jelent meg mintegy 50 ezer példányban. Első önálló kötete, az Erdély Anno 1895–1944 című történelmi album döntős volt a Szép Magyar Könyv 2012 versenyen. Második kötete, a Torockó és környéke régi képeslapokon 2014-ben látott napvilágot, harmadik könyve, a Szent László és Nagyvárad régi képeslapokon a 2017-es Szent László emlékévre jelent meg.

[/ultimate_heading][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]