[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”JÚNIUS 2. SZOMBAT 16:00″][/bsf-info-box][vc_single_image image=”53142″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]Néptánc felvonulás, színpadi produkciók és családi táncház a házigazda Szilas Néptánccsoport vezetésével.

Az autentikus magyar népzene és néptánc eddig is minden Duna Napnak meghatározó pillére volt. Az idei, jubileumi Duna Nap egyik leglátványosabbnak ígérkező eseménye a délután 4 órakor a Duna-Ház elől induló néptánc felvonulás a házigazda Szilas Néptánccsoport vezetésével. Meghívottaik a marosludasi Hajdina, a kolozsvári Bogáncs és a miriszlói Miriszló Gyöngye nétáncegyüttesek. Az impozáns menet népviselet és néptáncbemutatóval kápráztatja el a közönséget a Rezeda zenekar kíséretével. A felvonulást autentikus színpadi produkciók és családi táncház követik. A fellépők széki, kalotaszegi, bonchidai, mezőségi, székely-mezőségi, szatmári, kutasföldi és magyarlapádi táncokat adnak elő. A talpalávalót a dési Rezeda zenekar húzza.

A helyi patakról elnevezett torockószentgyörgyi és torockói tagokból álló, 2013-ban alakult Szilas Néptánccsoport évek óta töretlen lelkesedéssel tanulja és adja elő a térség autentikus néptáncait. Rendszeres szereplői a helyi és környéki magyar rendezvényeknek, gyakran fellépnek anyaországi testvérvárosokban és településeken is. A Duna-Ház ünnepi előadásainak is visszatérő előadói. Céljuk óvni, megőrizni és továbbadni a szülőktől, nagyszülőktől kapott értékeket.

Koreográfusuk Varró Noémi és Halász Levente, vezetőjük Fogarasi Antónia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]