[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”FEBRUÁR 26. „][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/O9XMI-_RGYk” align=”center” css=”.vc_custom_1580997693915{padding-bottom: 30px !important;}”][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward” icon_size=”28″ title=”TÖRTÉNELMI HÁTTÉRINFORMÁCIÓK” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ftortenelmi-hatterinformaciok-az-orok-tel-cimu-filmhez%2F|title:T%C3%B6rt%C3%A9nelmi%20h%C3%A1tt%C3%A9rinform%C3%A1ci%C3%B3k%20az%20%C3%96r%C3%B6k%20t%C3%A9l%20c%C3%ADm%C5%B1%20filmhez||” pos=”heading-right” css_info_box=”.vc_custom_1582282833553{padding-top: 20px !important;}”][/bsf-info-box][vc_column_text css=”.vc_custom_1582282897368{padding-top: 0px !important;}”]

Az Örök tél egy hiánypótló magyar történelmi filmdráma, mely annak a több százezer magyar áldozatnak állít emléket, akiket a második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek málenkij robotra, a volt Szovjetúnió területén lévő GUPVI lágerekbe hurcoltak el, úgynevezett “kollektív büntetés” címén. A filmalkotás a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült, a rendszerváltás óta az első játékfilm a gulágok és gupvik kegyetlen világáról.

1944 decembere. Orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli faluban, állításuk szerint “egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva, sorstársaival nekiindul az ismeretlennek, nem tudva, hogy néhány nap helyett évekig lesznek távol. Bevagonírozzák őket, majd egy hosszú és keserves vonatút után több ezer kilométer távolságban, a Donyec-medence egyik kényszermunka-táborában találják magukat, egy szénbányában. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban embertelenek a körülmények, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik egy fogolytársának, a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

A film letisztultan, látványos felvételekkel és kiváló színészi alakításokkal ábrázolja a magyar történelem egyik legsötétebb korszakát és a szereplőkkel lejátszódó drámákat.
A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

Az alapmű Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája, amit édesanyja, Irén naplóbejegyzései, levéltöredékek és saját kutatómunkája nyomán írt. A film főszereplői Gera Marina és Csányi Sándor. Bemutatója 2018. február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján volt a Duna Televízióban.

A film egyik közeli aktualitása, hogy Gera Marina novemberben vehette át a legjobb színésznőnek járó Nemzetközi Emmy-díjat New Yorkban, az Örök tél főszerepéért. Ez volt az első alkalom, hogy magyar filmet jelöltek a rangos televíziós versenyre.

Rendező: Szász Attila
Forgatókönyvíró: Szász Attila, Köbli Norbert
Alapmű: Havasi János: Lánykák, az idő eljárt
Operatőr: Nagy András

Szereplők:
– Gera Marina
– Csányi Sándor
– Kiss Diána Magdolna
– Döbrösi Laura
– Kurta Niké
– Farkas Franciska
– Orosz Ákos
– Für Anikó

Forrás és további információk >>

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]