[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2019. AUGUSZTUS 25-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/aBjTGFY19tI” align=”center” css=”.vc_custom_1565690043012{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

A nemzetközi viszonylatban is elsöprő sikerű francia film egy beszédes nevű nevelőintézetben játszódik, ahol a háborús árvákat, vagy nehezen kezelhető, antiszociális gyerekeket a „Tófenék” intézetben helyezik el.

A Tófenék afféle „elfekvő”, itt sem a gyerekek, sem a tanárok nem érzik otthonosan magukat. Ez utóbbiak hanyatt-homlok menekülnek innen, a gyerekek is ezt tennék, ha a rácsok nem akadályoznák meg őket a szökésben. A poroszos elveket valló igazgató reménytelen szörnyetegeknek tartja őket, csak büntetni tud, a dicséret, jutalmazás hiányzik az eszköztárából.

Ebbe a rideg és embertelen intézetbe érkezik egy nap a munkanélküli zenetanár, hogy felügyelőtanári munkát vállaljon. Clément Matthieu (Gérard Jugnot) szöges ellentéte az igazgatónak: a fiúkból kórust alakít és a zene varázslatos hatalmával kezdi megszelídíteni őket…

Bár a film története 1949-ben játszódik, örökérvényű kérdéseket vet fel. Nevezetesen vannak-e születetten rossz gyerekek, vagy csak egyes felnőttek (tanárok, szülők) nem találják a lelkükhöz a kulcsot?

Christophe Barratier első mozifilmje, amely a Holt költők társaságára rímel, 2004-ben az év legnagyobb sikerét aratta Franciaországban és számtalan egyéb díja mellett Oscar-díjra is jelölték „a legjobb idegen nyelvű film” kategóriában.

Francia-német-svájci játékfilm, 2004
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Forgatókönyvíró: Christophe Barratier, Philippe Lopes-Curval
Zene: Bruno Coulais
Operatőr: Dominique Gentil, Carlo Varini, Jean-Jacques Bouhon
Rendezte: Christophe Barratier
Író: Christophe Barratier
Látványtervező: François Chauvaud
Producer: Arthur Cohn, Nicolas Mauvernay, Jacques Perrin
Vágó: Yves Deschamps

Szereplők:
Gérard Jugnot (Clément Mathieu)
Francois Berleand (Rachin)
Kad Merad (Chabert)
Jean-Baptiste Maunier (a gyerek Pierre Morhangea)
Jacques Perrin (a felnőtt Pierre Morhange)
Marie Bunel (Violette)
Thomas Blumenthal (Corbin)

Díjak és jelölések
2004 – Európai Film-díj – legjobb zeneszerző (Bruno Coulais)
2005 – Oscar-jelölés – legjobb idegen nyelvű film
2005 – Oscar-jelölés – legjobb eredeti filmdal (Bruno Coulais, Christophe Barratier) – „Look To Your Path (Vois Sur Ton Chemin)”
2005 – Golden Globe-jelölés – legjobb idegen nyelvű film
2004 – Európai Film-jelölés – legjobb film (Jacques Perrin, Arthur Cohn, Nicolas Mauvernay)
2004 – Európai Film-jelölés – legjobb színész (Gérard Jugnot)

Bemutató dátuma: 2004. december 16.
Forgalmazó: Budapest Film

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]