[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2018. DECEMBER 22-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=A_BiP4_D3H8&t=3s” align=”center” css=”.vc_custom_1544608780738{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

A második világháborút követő évtizedeket felölelő történet egy véletlen, a tizenéves Michael (David Kross) egész életét kérlelhetetlenül befolyásoló találkozásra épül.

A felolvasó történetében a teljesen kiszolgáltatott, legyengült kamasz fiút a jegykezelőként dolgozó Hanna (Kate Winslet) veszi pártfogásába. Szenvedélyes és titkos viszony alakul ki kettejük között, Michael Hanna szegényes lakásának falai között teszi meg az „első lépéseket” a szexualitás és a szerelem útvesztőiben, a legédesebb mennyországtól a legkeserűbb pokolig bejárva azoknak minden zegzugát. Michael rendszeresen felolvas a nőnek, aki idővel váratlanul eltűnik, kétségek közt hagyva a fülig szerelmes kamaszt.

Nyolc évvel később, a hatvanas években Michael joghallgatóként náci háborús bűnösök tárgyalásait látogatja és legnagyobb megdöbbenésére egy nap kamaszkori szerelmét látja viszont a vádlottak padján. Kate Winslet megrendítő módon kelti életre az börtönőrök rabok iránti „felelősségét” meggyőződéssel védő, egyúttal elborzasztóan értetlen, kiszolgáltatott Hannat, akinek szembe kell néznie múltjával.

A film egyik legerősebb mozzanata, ahogy a néző is Michaellal együtt döbben rá egykori szerelme bűnökkel és fájdalmakkal teli múltjára, és ismeri fel a foglyokkal szembeni bánásmódjának egyszerre ijesztő és fájó vonatkozásait. A per így a felnőtté válás mérföldkövévé válik a fiú számára: Hanna iránti végtelen odaadása és szeretete ekkor alakul át egy életre szóló keresztté.

amerikai-német romantikus dráma, 124 perc, 2008
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Producer: Anthony Minghella, Donna Gigliotti, Redmond Morris, Sydney Pollack, Zene: Nico Muhly
Operatőr: Roger Deakins, Chris Menges
Forgatókönyvíró: David Hare
Író: Bernhard Schlink
Rendező: Stephen Daldry
Vágó: Claire Simpson

Szereplők:
Hanna Schmitz – Kate Winslet
Michael Berg – Ralph Fiennes
Rohl – Bruno Ganz
Michael – David Kross
Marthe – Karoline Herfurth
Carla Berg – Susanne Lothar
Sophie – Vijessna Ferkic

Díjak:
BAFTA-díj (2009) – Legjobb női alakítás: Kate Winslet
Európai Filmakadémia (2009) – Legjobb női alakítás: Kate Winslet
Golden Globe díj (2009) – Legjobb női mellékszereplő: Kate Winslet
Oscar-díj (2009) – Legjobb női alakítás: Kate Winslet[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]