[vc_row][vc_column][vc_icon icon_fontawesome=”fas fa-video” color=”black” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto%3Ffbid%3D591867999773235%26set%3Da.185811443712228|title:Filmvet%C3%ADt%C3%A9sek%20p%C3%A9ntek%20este%2018%20%C3%B3r%C3%A1t%C3%B3l”][vc_column_text]A belépés ingyenes.[/vc_column_text][vc_single_image image=”61786″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Kortárs magyar filmsikerek, zenés vígjátékok, díjnyertes irodalmi adaptációk, családi mozik szórakoztatták az érdeklődőket a Duna-Ház ingyenes nyáresti filmvetítésein, péntek esténként.

TE UGRASZ, ÉN ELKAPLAK! 

a közmédia díjnyertes dokumentumfilmje

A nyári filmvetítések sorát a közmédia díjnyertes dokumentumfilmjével zártuk a Duna-Házban. Az orosz-ukrán háború kitörésekor a magyar Nemzeti Cirkuszművészeti Központ több mint 100 ukrán menekült artistát fogadott be. Közülük a Harkivi Cirkusz Stúdió diákjai azóta is Budapesten élnek. A gyerekeknek a Fővárosi Nagycirkusz étkezést, orvosi ellátást, ügyintézést, kulturális és programlehetőségeket biztosít, és nem utolsó sorban fájdalmuk enyhítésére munkát, célt ad a kezükbe. Az ő budapesi mindennapjaikat és a cirkusz különleges világát mutatja be a mélyen megindító, fontos értékeket közvetítő film, ami második helyezett lett az ABU Asia-Pacific Broadcasting Union (Ázsiai-csendes-óceáni Médiaszolgáltatók Egysülése) és az UNESCO által alapított Together for Peace (Együtt a békéért) elnevezésű versenyen.

A produkció fontos üzenete, hogy a manézsban különböző nemzetek tagjai szeretetben, együttműködve dolgoznak. Attól függetlenül, hogy mi zajlik a világban, a Fővárosi Nagycirkusz manézsában ukrán és orosz művészek együtt dolgoznak, mert ez a cirkuszművészet üzenete: ha te ott elugrasz, én itt bármikor elkaplak. Az együtt a békéért elve szerint élnek és dolgoznak.

Rendező: Bozsánovics Anita

Szerkesztő-Riporter: Olasz-Hartyányi Nikoletta

A film előzetese megtekinthető Facebook-oldalunkon is: https://www.facebook.com/dunahaztorocko/videos/2299911930397421

 

NYÁRESTI FILMVETÍTÉSEK A DUNA-HÁZBAN

 • Július 28., péntek 18 óra

Hazajáró

Torockói-hegység – Az ötödik szék titkai

Torockói-hegység 2. – Az erdélyi tündérkert zordon ékessége

Köszönjük a Hazajáró hozzájárulását a vetítéshez.

 

 • Augusztus 4., péntek 18 óra

Székelyföldi Legendárium

Kárpát-medencei mondák és legendák. A teljes 2. évad egyben megtekinthető.

Köszönjük a Legendárium hozzájárulását a vetítéshez.

 

 • Augusztus 11., péntek 18 óra

Egy szerelem gasztronómiája

Zenés gasztrovígjáték

Főszereplők: Balla Eszter, Bereczki Zoltán

Rendező: Madarász Isti

Köszönjük az Extreme Film hozzájárulását a vetítéshez.

 

 • Augusztus 18., péntek 18 óra

Ida regénye

A legjobb magyar tévéfilm díja, 2022. A közmédia Huszárik Zoltán-díja, 2022.

Magyar romantikus film; készült Gárdonyi Géza műve alapján.

Rendező: Goda Krisztina

Főszereplők: Mentes Júlia Virginia, Rohonyi Barnabás, Hevér Gábor, Stefanovics Angéla, Ember Márk, Mészáros Béla, Kovács Lehel, Bata Éva

A filmalkotás a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

Köszönjük a Film Positive hozzájárulását a vetítéshez.

 

 • Augusztus 25., péntek 18 óra

 Az énekesnő

Magyar filmdráma.

Rendező: Vitézy László

Főszereplők: Bánovits Vivianne, Herczegh Péter, Tóth Ildikó, Szarvas József, Fesztbaum Béla, Dörner György, Pindroch Csaba.

A filmalkotás a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

Gyártó: Megafilm. Köszönjük a hozzájárulást a vetítéshez.

 

 • Szeptember 1., péntek 18 óra

  Te ugrasz, én elkaplak

Magyar dokumentumfilm

Rendező: Bozsánovics Anita

Szerkesztő-Riporter: Olasz-Hartyányi Nikoletta

Vezető operatőr: Gábor András

Operatőr: Jován Márk Ádám, Mohai Márton, Nyers Zoltán

Köszönjük az alkotók hozzájárulását a vetítéshez.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

HAZAJÁRÓ

A nyáresti vetítések sorát stílszerűen a Torockóról szóló két Hazajáró epizóddal nyitottuk.
 • Hazajáró: Torockói-hegység – Az ötödik szék titkai
  /Magyar ismeretterjesztő film, 26 perc, 2011./

A Hazajáró felkerekedett, hogy gyalogosan, lovaskocsival, drótszamáron és levegőben utánajárjon, vajon ma is érvényesek-e a legnagyobb székely, Orbán Balázs évszázados, markáns megállapításai. Azt tudtuk, hogy az Erdélyi-szigethegység keleti ékessége, a Torockói-havasok természeti értékei, jellegzetes mészkősziklái és szorosai ámulatba fognak ejteni. De arra is kíváncsiak voltunk, hogy a környék „népéleti tekintetben” megmaradt-e annyira érdekesnek és magyarnak, mint ahogy Erdély nagy leírója annak idején áradozott róla.

 • Hazajáró: Torockói-hegység 2. – Az erdélyi tündérkert zordon ékessége
  /Magyar ismeretterjesztő film, 26 perc, 2011./

Az „erdélyi tündérkertnek ez a zordon ékessége”, az Erdélyi-szigethegység keleti peremének mészkőbirodalma mit sem változott az évszázadok során. A Torockói-hegység legismertebb, északi vidékeit már bejártuk, ezúttal középső részébe látogatunk, ami látványos sziklaszorosokkal, szurdokvölgyekkel és mészkőszirtekkel emelkedik a Maros völgye fölé. Amilyen érintetlen a természeti környezete, annyi sebet ejtett lakott vidékein a történelem, de a sokat szenvedett Hegyalja él, mert éltetik még Bethlen Gábor és Áprily Lajos szellemét.

Köszönet a Hazajáró stábjának a hozzájárulásért a vetítéshez.

 

LEGENDÁRIUM

A sorozat augusztus 4-én a népszerű Legendárium rajzfilmsorozat frissen elkészült második évadával folytatódott. Az új évadban Kárpát-medencei mondák, mítoszok és legendák kelnek életre: a két főhős, Zete és Rika átlépi Székelyföld határát, s bebarangolja a teljes Kárpát-medencei legendáriumot.

A Székelyföldi Legendárium készítői több mint tizenöt éve kitartó, színvonalas munkával gyűjtik és dolgozzák föl Erdély és a Kárpát-medence szellemi, kulturális örökségét, ősi mondáit és legendáit. Az eredmény önmagáért beszél: a rajzfilmek számos magyar család kedvenceivé váltak; az önfeledt kikapcsolódás mellett szórakoztatva oktatnak.

Köszönet a Legendárium stábjának a hozzájárulásért a vetítéshez.

 

EGY SZERELEM GASZTRONÓMIÁJA

Augusztus 11-én 18 órától szórakoztató, üde gasztrovígjátékra invitáltuk az érdeklődőket. A főszereplők, Balla Eszter és Bereczki Zoltán gyakran dalra is fakadnak, ami még szerethetőbbé teszi az egyébként is kedves filmet. Mi az édes, romantikus gasztrovígjáték receptje? Végy egy marcona, különc, de zseniális sztárséfet, adj hozzá egy gátlásos könyvvizsgálólányt. A szívüket főzd puhára és hosszan kavard a félreértéseket. Fűszerezd őket az elmúlt évtizedek legízletesebb slágereivel, egy csipetnyi szteppel és sok tánccal. A romantikus filmben olyan slágereket hallhatunk, mint a Nem leszek a játékszered, Szeretlek is meg nem is vagy a Hadd főzzek ma magamnak.
Az excentrikus, de zseniális séf (Bereczki Zoltán) étterme a csőd szélére kerül. A bank által kiküldött hitelelbíráló (Balla Eszter) meghódítása az egyetlen út a hőn áhított hitel megszerzésére, ám ő távolról sincs elájulva a nárcisztikus szakács hókuszpókuszaitól. Azonban – mint oly sokszor – most is közbeszól a szerelem…
Köszönjük az Extreme Film engedélyét a vetítéshez.

 

IDA REGÉNYE

Gárdonyi Géza népszerű romantikus regényét a Kaméleon, a BÚÉK, a Csak szex és más semmi rendezője, Goda Krisztina dolgozta fel. Az adaptáció számos elismerést, köztük a közmédia Huszárik Zoltán-díját és a Magyar Mozgókép Fesztivál legjobb tévéfilmnek járó díját is elnyerte. A színvonalas, finom humorral átszőtt romantikus film ideális kikapcsolódás családdal, baráti társasággal.
A filmalkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.
Köszönjük a Film Positive engedélyét a vetítéshez.

 

AZ ÉNEKESNŐ

Az 1950-es évek elején egy tehetséges énekesnő megpróbál Olaszországba disszidálni focista szerelmével, azonban egy besúgó lebuktatja őket, így keményen meg kell fizetniük „rendszerellenes tettükért”. A legsötétebb kommunista terrorban játszódó tragikus szerelemi történetet kiváló színészi alakítások teszik emlékezetessé.
A filmalkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.
Köszönjük a Megafilm engedélyét a vetítéshez.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]