[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”NOVEMBER 20.”][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”REGISZTRÁCIÓ A KÉPZÉSRE ITT *” pos=”heading-right”]

* A regisztráció lezárult!!!

[/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55078″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1579612894614{padding-top: 20px !important;}”]

A helyi közösséggel régóta dédelgetett közös tervünk valósult meg a bútorfestő képzés elindításával, Király Ferenc, a Népművészet Mestere vezetésével.

A magyar díszítőművészet egyik legszebb, legkifejezőbb eszköze a népi bútorfestés, amelynek Torockón is nagy hagyománya van. Fenséges természeti környezete, épített öröksége, az 1800-as években épült házai, népviselete, varrottasai mellett Torockónak különleges értékei a helyi jellegzetes festett bútorok. Torockón szinte minden házban akad néhány darab a hagyományos népi bútorzatból. Leggyakoribb a festett kelengyés láda, fogas, asztal, falitéka, de találunk festett ágyat, széket és szekrényt is. A bútorok nagy része a XX. század hajnalán készült, de fennmaradt néhány 1870 körül készült darab is. A torockói motívumkincs a mezők virágaiból táplálkozik, alapszínei a tompított zöld, narancs, vörös és kék. A girlandos díszítés átível a paraszti, népi kultúrán, és a polgári behatásra utal.

A Tanfolyamról

Király Ferenc népi bútorfestő több mint 35 évvel ezelőtt hívta újra életre ezt a mesterséget a településen, a bútorfestés ugyanis azt megelőzően legalább 60 éves Csipkerózsika-álmát aludta. “Nagyon vigyázni kell rá, hogy mit szimbolizál az a minta, mert egy 600 éves közösség kultúrájáról és szellemiségéről üzen. A torockói bútor más, mint a többi, nem rikító, harmonikus, szín- és formavilága nagyon kellemes összhatást vált ki. Ezek a festett minták csak hagyományos torockói bútorokon mutatnak igazán jól.” – figyelmeztet a népművész mester. És mivel ezek a bútorok már csak kevés helyen fellelhetőek, a szakszerű készítésüket is megtanulta.

A torockói bútorfestő mester több mint három évtizede varázsol nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem autentikus torockói motívumokat a hagyományos helyi bútorokra. A tanfolyamon a résztvevők közelebbről is megismerkedhettek a torockói bútorfestészet káprázatos mintáival; a bútorfestési technikák elsajátítása mellett számos hasznos gyakorlati tanácsot, technikai fogást, útmutatást is kaptak.

A tanfolyam időpontjai:

2019. szeptember 25., október 9., október 23., november 6., november 20., kéthetente szerda délután 15:00-19:00 óra

Regisztráció (lezárult):

Felhívjuk a regisztrálók figyelmét, hogy a tanfolyamon való részvétel ingyenes, az alapanyagok, kellékek, festőeszközök költségét viszont a résztvevők állják. Ezeket egységesen Király Ferenc tanfolyamvezető szerzi be, fejenként 60 RON áron. A nagy érdeklődésre való tekintettel kérjük, hogy csak azok regisztráljanak, akik biztosan részt is tudnak venni az 5 alkalomból álló tanfolyamon és az első alkalommal át tudják adni a tanfolyamvezetőnek az anyagköltségeket.

Korábbi tanfolyamaink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]