[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2018. ÁPRILIS 26. „][/bsf-info-box][vc_single_image image=”52812″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]Közkívánatra Marosán Csaba egyenesen Mátyás király udvarába kalauzolta el a torockói és tordai diákokat, valamint az iskolapadból már kinőtt érdeklődőket. A Mátyás király-emlékévre készült előadás magával ragadó történelmi időutazás Galeotto Marzio, Antonio Bonfini és Heltai Gáspár szövegeiből kiindulva.

Marosán Csaba nemcsak híres királyunk, “az igazságos” Mátyás alakját idézi meg, hanem élményszerűen mutatja be a meghatározó történelmi korszakot is.

Az 1458 és 1490 között uralkodó Mátyás talán a leghíresebb királyunk, nemcsak a magyar, hanem számos környező nép történetírása szerint is. Erőskezű, karizmatikus vezetőként vonult be a történelembe: megerősítette a Magyar Királyságot, felismerve, hogy csak úgy lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését, ha állama szilárd. A reneszánsz kultúra elvhű mecénásaként világhírű könyvtárat tartott fenn értékes kódexekkel. Emlékét a történelemkönyvek mellett számos népmese, monda és legenda őrzi. Ezek a történetek az igazságos királyról szólnak, aki otthon érezte magát az közemberek körében, együttérzéssel viseltetett sorsuk iránt.

Királlyá választásának 560. évfordulóján a 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság.

Az előadáson a Torockói Sebes Pál Általános Iskola és a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai vettek részt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]