[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2022. NOVEMBER 11. PÉNTEK, 16:00*”]*Romániai idő szerint!
Helyszín: Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed
[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Duna-Ház és a Bethlen Gábor Kollégium családi programja a Mesepadlás sorozat keretében

https://www.facebook.com/watch/?v=505667174951277

[/vc_column_text][vc_column_text]

Idén is nagyszabású Márton-napi vigadalommal és látványos lámpás felvonulással ünnepeltük a jeles napot. A torockói Duna-Ház és a Bethlen Gábor Kollégium közös családi programjára a kollégium óvodásai és kisiskolásai mellett szép számban érkeztek szülők és hozzátartozók is november 11-én délután. A kreatív, ötletes kézműves foglalkozások és zenés-táncos vigasság után következett a nap egyik fénypontja. Sötétedéskor a résztvevők énekelve vonultak föl az iskola körül Márton-napi lámpásaikkal. Az immár hagyományteremtő lámpás felvonuláson több mint háromszázan vettünk részt. Óvodás és kisiskolás csoportok és családjaik felváltva énekeltek Márton-napi dalokat, egyedi, meghitt közösségi élményt teremtve.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1634071181572{padding-top: 0px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1669035653958{padding-top: 0px !important;}”]A Márton-napi vigadalom színes kínálatában mindenki talált kedvére valót: vidám körtáncok, sok közös éneklés, népdal- és néptánctanítás, tréfás népi játékok, hangszerbemutató, mondókák, csoportokra bontott, látványos és ötletes kézműves foglalkozások szórakoztatták a résztvevőket.

Szórakoztató formában ismerkedhettünk meg a Márton-napi népszokásokkal, valamint a jeles naphoz kapcsolódó történelmi, néprajzi érdekességekkel. Vidám ügyességi és dramatikus játékokkal, Márton-napi mesékkel és mondókákkal elevenítettük fel a legendás Szent Márton életének fontosabb jeleneteit. A kreatív kézműves tevékenységek között természetesen első helyen szerepelt a lámpáskészítés. Az ünnepség hangulatfelelősei Tóth-Bóna Boglárka Luca és Tóth Bence néptáncoktatók, a Petőfi-program ösztöndíjasai, a magyarlapádi Csegely népi zenekar és a Bethlen Gábor Kollégium lelkes pedagógusai voltak.

Semmivel össze nem téveszthető közösségi élmény jellemezte az idei Márton-napi ünnepséget. Ez az összetartozás-élmény működteti a leghitelesebben a Duna-Házat is, ez tölti meg lélekkel a programjainkat. Külön köszönet a Bethlen Gábor Kollégium pedagógusainak szakszerű munkájukért és azért a rengeteg kreatív energiáért, amit az évek során a közös rendezvényeinkre fordítottak.

Örömmel tapasztaltuk, hogy Nagyenyeden, Áprily városában többszázan gyűltünk össze meghitt, életvidám hangulatban megünnepelni Szent Márton napját. Még sok ilyen közös emléket kívánok magunknak. Szeretettel várjuk az érdeklődőket a torockói Duna-Ház további programjaira.

Program:

• 16:00 – Interaktív zenés, táncos műsorok és kézműves foglalkozások a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében
• 18:00 – Szabadtéri lámpás felvonulás a kollégium udvarán

Márton-nap

A Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-éhez számos népszokás, néphit kapcsolódik a magyar nyelvterületen is. A Márton-napi népszokások az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez és az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt ahhoz a legendához, amely szerint a híresen szerény Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Foglalkozásvezetők: Tóth-Bóna Boglárka Luca és Tóth Bence táncművészek, néptáncoktatók
Vezető pedagógusok: Szakács Mária és Mester Ágnes
Közreműködött: Csegely népi zenekar, Magyarlapád
Résztvevők: a Bethlen Gábor Kollégium óvodásai és kisiskolás diákjai
Együttműködő partnerünk: Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed

Összefoglaló a rendezvényről a Szabadság c. erdélyi közéleti napilapban >>

Összefoglaló a rendezvényről a Maszol c. erdélyi közéleti hírportálon >>

Korábbi programok >>[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1634071403039{border-left-width: 1px !important;padding-top: 0px !important;border-left-color: #000000 !important;border-left-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}”][vc_text_separator title=”FOGLALKOZÁSVEZETŐK” css=”.vc_custom_1666990519894{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1666990745372{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Tóth-Bóna Boglárka Luca és Tóth Bence táncművészek, néptáncoktatók, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai

[/vc_column_text][dt_fancy_image image_id=”60728″ width=”140″ height=”140″ border_radius=”100px” caption=”off” image_decoration=”shadow” shadow_color=”rgba(0,0,0,0.6)” css=”.vc_custom_1666993034945{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1666990505415{padding-top: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Mindketten régóta táncolunk. A táncházak, gyermekfoglalkozások megtartásakor fő célunk, hogy megismertessük és megszerettessük a gyerekekkel és felnőttekkel a néphagyományainkat. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy minél színesebb, élménydúsabb programokat biztosítsunk a résztvevőknek. Fontos számunkra, hogy mindenki azzal az érzéssel érjen haza, hogy kapott valami újat.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”MESEPADLÁS” css=”.vc_custom_1669034578003{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1669034614327{padding-top: 0px !important;}”]

Címszavakban a sorozatról

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1669034649247{padding-top: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

A Duna-Ház gyerekprogram sorozata, a Mesepadlás komplex szerkezetével az anyanyelvi készségek fejlesztését, a kulturális értékek és a néphagyományok őrzését igyekszik elősegíteni. A sorozat 2017-ben indult a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiummal és a torockói Sebes Pál Általános iskolával szoros együttműködésben. Családi koncertek, interaktív mesés-zenés gyerekműsorok, bábszínházi produkciók, valamint változatos, az évszak népszokásaihoz, néphagyományaihoz kapcsolódó kézműves és dramatikus foglalkozások, népi és ügyességi játékok, népdaltanítás várják a Torockóról és környékéről is szép számban érkező általános iskolás és óvodás közönséget a Mesepadláson.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]