[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”NOVEMBER 11. „][/bsf-info-box][vc_single_image image=”55396″ img_size=”1200×600″ add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1574077767225{padding-top: 20px !important;}”]

Nagyszabású kihelyezett Mesepadlással és esti lámpás felvonulással ünnepeltük Márton napját november 11-én a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. A látványos ünnepség hangulatfelelősei Boros Erzsébet népdalénekes és zenekara, valamint a Kollégium lelkes pedagógusai voltak.

A zenés-táncos foglalkozások során a résztvevők játékos történeti áttekintést kaptak a Márton-napi népszokásokról, amiket közösen elevenítettek fel. A vidám ügyességi játékokat dramatikus szerepjátékok, Márton-napi mesék, mondókák, szólásmondások és rövid rögtönzött színjátékok követték, melyek során fény derült Szent Márton életének fontosabb epizódjaira. Életre kelt lovas katonaként, amint egy koldust ment meg, és megelevenedett legendás püspökké szentelése is, főszerepben a ludakkal. A kreatív kézműves tevékenységek közül nem hiányzott a lámpáskészítés sem, amelynek nagy szerepe volt az esti lámpás felvonuláson az iskola udvarán.

Márton-nap

A Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik a magyar nyelvterületen is. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek; másrészt ahhoz a legendához, amely szerint a legendás szerénységű Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Foglalkozásvezető: Boros Erzsébet erdélyi népdalénekes és zenekara

Boros Erzsébet erdélyi népdalénekes, népdaléneklést, kézművességet oktató népművész, óvónő, közösségépítő, a magyar népi értékek megőrzésében és élményszerű átörökítésében elkötelezett előadó. Tudását sok fiatalnak adja át Erdélyben, az anyaországban és a Kárpát-medencében, a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborok oktatójaként is.

Program:
  • Műsoros és kézműves foglalkozások: 16:00- 18:00 óra
  • Lámpás felvonulás: 18:00 óra

Helyszín: Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed
Résztvevők: a Bethlen Gábor Kollégium óvodásai és kisiskolás diákjai
Szervező pedagógusok:
Óvónők:
– Szakács Mária
– Mihácsa Izabella
– Boné Tímea
– Kerekes Tünde
– Nagy Mónika
– Szabó Mónika
Tanítónők:
– Gilyén Izabella
– Ros Amália
– Szakács Ildikó
– Alexa Mária
– Mester Ágnes

Együttműködő partnerünk: Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium

Korábbi gyerekprogramjainkról információt itt talál >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]