[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2023. JANUÁR 27., PÉNTEK 18:00*”]*Romániai idő szerint!
[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ A SOROZATRÓL” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Flelekmuhely-altalanos-ismerteto-a-sorozatrol%2F|title:L%C3%A9lekm%C5%B1hely%20%E2%80%93%20%C3%A1ltal%C3%A1nos%20ismertet%C5%91%20a%20sorozatr%C3%B3l” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A Lélekműhely sorozat bátor tematikával jelentkezik a 2023-as esztendőben: arra készet, hogy ÖNMAGUNKKAL foglalkozzunk.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60984″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1675097961839{padding-top: 20px !important;}”]

Jól magammal – ezt a beszédes címet kapta a népszerű sorozat évkezdő előadása. A január 27-ei Lélekműhelyre a szokottnál is többen voltak kíváncsiak. Dr. Ferenczi Enikővel a hó is megérkezett Torockóra, ennek ellenére is megtelt a Duna-Ház előadóterme, sőt a pótszékekre is szükség volt.


Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember személyes hangvételű élménybeszámolója és hangulatképek a meghitt, interaktív előadásról megtalálhatók Facebook-oldalunkon >>

Az önmagunkkal való foglalkozás nem az egó gyors és megalapozatlan felfújása, nem is önáltatás. Inkább egy jól megtervezett, alapos és nehéz utazás önmagunk felé. S mivel mindig meghatározó, hogy épp milyen évszakban vagyunk, vagy milyen ünnepkör közeleg, ezekkel is összhangban lesz a 2023-as év tematikája.

Mottó: „Amíg élsz, addig nem késő semmi” (Szabó Magda)

Ezzel a gondolattal indult a januári interaktív előadás a Duna-Házban. “Jól magammal” – ez elsősorban önmagunkkal való ismerkedést és önelfogadást jelent, hiszen utóbbi alapfeltétele a kiegyensúlyozott, harmonikus életnek. De magában foglalja erősségeink és gyengeségeink feltérképezését, és az előttünk álló év tudatos megtervezését is. Hiszen január végére már kiderül, hogy melyek azok a megalapozatlan fogadalmak, amiket nem sikerült megtartanunk. A jó hír viszont, hogy nem késő ilyenkor még az újratervezés sem.

Márciusi témánk: Könnyű léptekkel

Az előadás az évszakkal való összhangban a tavaszi újjászületést célozza meg, testi és lelki értelemben egyaránt. A testi újjászületésnek része az egészségesebb életre való figyelés – a testi megújulás, a böjt, a rendszeres mozgás, az orvosi ellenőrzések, a megfelelő pihenés és alvás, az egészséges szexualitás – és ennek beépítése mindennapi életünkbe. A lelki megújulás elengedhetetlen része a megterhelő múlt, a traumák feldolgozása és elengedése, a folyamatos tanulás és önképzés, a jó emberi kapcsolatok, a közösséghez tartozás, az energiaforrások éltetése, az örömteliség megtanulása és fenntartása.

Szeptemberben a hála kerül napirendre

Külső és belső dolgok, amikért érdemes hálásnak lennünk! Hajlamosak vagyunk arra figyelni, ami hiányzik az életünkből, és kevésbé vesszük észre azt a sok értéket, amivel már rendelkezünk. Ennek feltérképezésére fog motiválni ez a téma, hatékony módszereket ismertetve. És tanítva minket arra, hogy érdemes időnként megállni, időt szánni és tudatosan figyelni azokra a dolgokra, amikért hálásak lehetünk. A természettel összhangban élve pedig nem árt észrevennünk és megbecsülnünk ilyenkor a föld terméseit sem, amik ott vannak körülöttünk, és táplálnak minket.

Novemberben nincs alkalmasabb téma, mint a halandóság

Nem szeretünk halandóságunkkal foglalkozni, pedig a kiegyensúlyozott és tudatos élet alapfeltétele, hogy szembe merjünk nézni végességünkkel és halálfélelmünkkel, mert pont ez tanít meg minket értékelni és másként élni hátralévő időnket. Halandóságunk alázata tanít észrevenni a mindennapok lehetőségét és nagyságát. Ilyenkor, november elején amúgy is emlékezünk az előttünk járókra, elhunyt hozzátartozóinkra, ami alkalmas lehetőség arra, hogy szembenézzünk a transzgenerációs tematikával is, terhek és kincsek csoportosításában.

December alkalmas és egyben kötelez is arra, hogy megvizsgáljuk magunkban a szeretet képességét, önmagunk és mások irányába

Ezért lesz a téma a szeretet, ami bár nagyon egyszerűen hangzik, de pont annyira bonyolult és komplex. Mert jól szeretni, meg kell tanulni! Ezért önvizsgálat és mély készülés az adventi időszak, mert a szeretetbe érkezés nem jön magától. Nehéz időszak amúgy is a december, mert rajtunk az év terheltsége és fáradtsága, s az ünnepbe érkezés társadalmi elvárás és belső igény is. Megérkezni és szeretni magunkat, a bennünk lakó gyermeket és a felnőttet is, jól kapcsolódni a jelenlegi és a származási családunkhoz és másokhoz, nagy kihívás.

Ezekre az izgalmas belső utazásokra és kihívásokra invitál 2023-ban a megújult Lélekműhely sorozat. Szeretettel várjuk a helyi és környéki közönséget, sőt a távolabbról érkezőket is az ingyenes, interaktív előadásokra, amiken a részvétel ingyenes.[/vc_column_text][vc_text_separator title=”CÍMSZAVAKBAN A SOROZATRÓL” css=”.vc_custom_1673112714156{padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1673112704817{padding-top: 0px !important;}”]

Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember interaktív előadásait több mint négy éve övezi kiemelt figyelem a torockói Duna-Házban, a kihelyezett helyszíneken és az online térben egyaránt. A lelki egészséget és az ahhoz vezető utat, a kiegyensúlyozott családi és társadalmi kapcsolatok kialakítását segítő sorozat 2018 őszén indult el a torockói és torockószentgyörgyi közönség javaslatára. Az azóta is rendre telt házas, az online térben többezres közönséget vonzó Lélekműhelyben korszerű, hiánypótló témák, közérthető, hasznos kommunikációs módszerek kapnak teret tabuk nélkül, egy hiteles, rendkívül sokoldalú, és nem utolsó sorban közvetlen, jó humorú előadó révén. Az önbizalmunkban megerősítő, számos hasznos módszert kínáló előadások online változatai teljes terjedelmükben, megszakítások nélkül, ingyenesen visszanézhetők Facebook-oldalunkon.

Előadó: Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember, unitárius lelkész
Közreműködik: Csécs Márton esperes, Torockó unitárius lelkésze

A Duna-Ház rendezvényein a részvétel ingyenes.

Együttműködő partnereink: 

  • Torockói Unitárius Egyházközség;
  • Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközség

További információk, érdekességek, kisfilmek:

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]