[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”NOVEMBER 2.”][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56790″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1604495551176{padding-top: 20px !important;}”]

A járványkészültség és a “nehéz téma” ellenére is szép számú érdeklődő aktív részvételével zajlott a budapesti Lélekműhely novemberben is, Veszteségekkel élni címmel; természetesen a járványügyi szabályok körültekintő betartásával. Dr. Ferenczi Enikő unitárius lelkész, mentálhigiénés szakember interaktív előadását ezúttal Mészáros Nóra gyönyörű zongoraszólói tagolták.
A Duna-Ház egyik legnépszerűbb sorozata közkívánatra ettől az évadtól a fővárosban is elindult a Budapesti Unitárius Egyházközség és a Duna Médiaszolgáltató együttműködésében.

Novemberben, az ősz közelségében nemcsak megérint minket az elmúlás érzése, hanem legalább ilyenkor egy kicsit érdemes elgondolkodnunk halandóságunkon. Egyszer szembe kell néznünk azzal, hogy földi létünk végállomása a halál. Hogyan készülünk erre? Merünk róla beszélni? Tudunk válaszolni gyerekeink kérdéseire? S mennyire tudunk jelen lenni szeretteink mellett az utolsó mérföldeken? Halálfélelmünkkel való szembenézésünk hatással van életminőségünkre. Így válik életünk minden pillanata értékessé, s megtanulhatunk másként élni. Életünk folyamán különböző veszteségekkel szembesülünk. Egyfajta veszteség a gyerekkor elengedése, egy válás vagy egy szeretett személlyel való kapcsolat felbontása. Mit kezdjünk veszteségeinkkel? Ezekre a kérdésekre kerestük együtt a választ az előadáson.

Mindannyiunk kötelessége saját halálfélelmünket megszelídíteni, ennek tükrében tudatosabban megélni a jelent, észrevenni az új lehetőségeket és örömöt csempészni a mindennapjainkba. Számba vette az előadás, milyen tabuk és félelmek kötődnek már kisgyermek kortól a halálhoz, és arról is szó esett, hogyan tud a létezés természetes részévé válni az elmúlás, a halál közelségének tudata. Külön részt szentelt az előadó a válás gyászának, ami nemcsak sokak tapasztalata, hanem a szakirodalom szerint is ugyanolyan mély, elemi veszteség, mint egy közeli hozzátartozó vagy társ halála. A veszteségeinkkel való megküzdésben rendkívül fontos szerepe van az erőforrásainknak, például a hitnek vagy a baráti körünknek, ahogy annak is, hogy a gyászidőszak végén a sértettség, fájdalmak, harag elcsendesedjenek és teret adjanak a szép emlékeknek.

A LÉLEKMŰHELYRŐL

A Lélekműhelyben korszerű, hiánypótló témák, közérthető, hasznos kommunikációs módszerek kapnak teret tabuk nélkül, egy hiteles, rendkívül sokoldalú, és nem utolsó sorban közvetlen, jó humorú előadó révén. Mindennapi harmónia test és lélek, érzés és gondolat, önvaló és szerepek között, a generációk közt hidat építő őszinte, tabuk nélküli családi kommunikáció, anya-lánya kapcsolat, a kockázatot is vállaló újratervezés, a nemzedéki különbségek, a sokarcú szeretet, a hagyományos és kortárs női és férfi szerepek, az együttélés művészete, a vallás és spiritualitás fontossága a mindennapjainkban mind kiemelt témái a közkedvelt sorozatnak, amely időről időre kiemelt családi előadásokkal is jelentkezik.

“Hiszek a harmóniában. Naponta küzdök a kiegyensúlyozott életért én is. Szerintem minden nehézség egy megoldásra váró feladat. Lelkészként és mentálhigiénés szakemberként tudom, hogy felelősek vagyunk az életminőségünkért. Tanítani, segíteni és együtt tapasztalni: ezt érzem hivatásomnak. Ezzel a hittel dolgoztam 20 évig klinikai lelkigondozóként Kolozsvár kórházaiban, tanítok 18. éve a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karán, ahol egy sajátos mentálhigiénés csomag létrehozója és tanára vagyok (lelkészi formálódás, mentálhigiéné, klinikai lelkigondozás, haldoklók lelkigondozása, csoportdinamika, jegyesoktatás és házastársi krízisek), és vezettem éveken keresztül a Teaház című tévéműsort a kolozsvári tévében. A folyamatos fejlődés, az örök jobbá levés nemcsak unitárius hitem jellemzője, de segítői szerepem irányítója. Ezt törekszem átadni előadásaimban és az általam vezetett csoportokban.” – Dr. Ferenczi Enikő

Bízunk benne, hogy a járványügyi szabályok gondos betartásával a fővárosban és Torockón is zökkenőmentesen folytatódhat a sorozat.

A BUDAPESTI ELŐADÁSOK TERVEZETT TÉMÁI:
1. Harmóniában élni – 2020. október 5.
2. Veszteségekkel élni – 2020. november 2.
3. Egészséges szeretet – 2020. december 7.

Előadó: Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember, unitárius lelkész
Helyszín: Budapesti Unitárius Egyházközség előadóterme, 1055. Budapest, Nagy Ignác utca 2-4.

Az előadásra a belépés díjtalan.

Együttműködő partnerünk: Budapesti Unitárius Egyházközség

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element=”yes”][vc_column][vc_text_separator title=”GALÉRIA” css=”.vc_custom_1540755273355{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][vc_column][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”1px” autoplay=”y” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” css_dt_gallery_carousel=”.vc_custom_1583149912916{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][/vc_column][/vc_row]