[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2021. ÁPRILIS 30. PÉNTEK 20:00*”]*Romániai idő szerint!
Online élő előadás a Duna-Ház Facebook oldalán.
[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ A SOROZATRÓL” read_more=”box” link=”url:https%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Flelekmuhely-altalanos-ismerteto-a-sorozatrol%2F|title:L%C3%A9lekm%C5%B1hely%20%E2%80%93%20%C3%A1ltal%C3%A1nos%20ismertet%C5%91%20a%20sorozatr%C3%B3l” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rendezvényeinket közös biztonságunk érdekében, tekintettel a járványhelyzetre, szeretett torockói helyszínünkről egy időre az online térbe költöztettük.
Igyekszünk ebben a formában is maradandó élményekkel kárpótolni közönségünket – reméljük, sikerrel.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57572″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1576674863454{padding-top: 20px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1619820708758{padding-top: 20px !important;}”]

Az online formában is rendkívül népszerű sorozat két nappal anyák napja előtt alkalomhoz illő témával folytatódik.

Az egyik legerősebb, legősibb, legösztönesebb emberi kötődésünk, az anya-gyerek kapcsolat csodás, bonyolult, rejtelmes összefüggéseit térképezte föl a Lélekműhely április utolsó napján. Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember, unitárius lelkész előadása ezúttal is fontos felismeréseket hordoz.

Anyánktól kapott hamuban sült pogácsával indulunk felfedezni a világot. A tudomány is egyre többet foglalkozik e misztikus összeköttetéssel. Lehet, hogy az anyai megérzések nem véletlenek? Valami örökre összekapcsol minket? Gondolkodjunk együtt ezen!

Bízunk benne, hogy ezúttal is sokan csatlakoznak az egész Kárpát-medencét átívelő online előadáshoz, amit külön szeretettel ajánlunk édesanyák és gyerekeik, azaz mindenki figyelmébe.

Előadó: Dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember, unitárius lelkész
A Duna-Ház rendezvényein a részvétel ingyenes.

A sorozat eddigi online előadásai visszanézhetőek Facebook oldalunkon:

Együttműködő partnereink: 

  • Torockói Unitárius Egyházközség;
  • Budapesti Unitárius Egyházközség;
  • Torockószentgyörgyi Unitárius Egyházközség

További információk, érdekességek, kisfilmek:

Korábbi előadások >>[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1617877315654{border-left-width: 1px !important;padding-top: 0px !important;border-left-color: #000000 !important;border-left-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}”][vc_text_separator title=”CÍMSZAVAKBAN AZ ANYÁK NAPJÁRÓL” css=”.vc_custom_1617877430847{padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1617878605745{padding-top: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az anyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük, idén május 2-án.

Az anyák napja mára világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, ahol tavaszi ünnepségeket tartottak Rhea, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Később a történelem során több ünnephez is kapcsolódott az anyák köszöntése. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is öltött. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazautazhassanak, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt ajándékként elkészítették az “anyák süteményét”.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált itt is.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án, a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére.
1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]