[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/0SN_vRcC-oc” align=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1591374922885{padding-top: 20px !important;}”]

Hagyományosan a Nemzeti Összetartozás Napjához legközelebbi hétvégére szervezzük a torockói Duna-Ház kiemelt programját. A trianoni békediktátum 100. évfordulóján, 2020-ban június 6. szombat volt a kitűzött dátum, amit sajnos a koronavírus járvány felülírt. Az eddigi Duna Napok felemelő hangulatát megidéző és a Duna-Ház küldetését összegző kisfilmmel szeretnénk kicsit pótolni a közös élményt.

A Duna Napot eddig hat alkalommal rendezte meg a Duna Médiaszolgáltató Torockón. Az Europa Nostra-díjas faluban rockzenészek, népzenészek, kézművesek, cserkészek, kincskereső kalandjáték, családi koncertek, kreatív gyerekprogramok, kézműves foglalkozások és számos tartalmas, szórakoztató program várta 2014 óta minden évben ezen a napon a család minden tagját. Színpadi produkciók, szabadtéri kiállítások, irodalmi performanszok, íjászbemutató és -oktatás, népművészeti kirakodóvásár, könyvbemutatók, filmvetítések, szabadtéri ügyességi játékok, valamint jótékonysági süteményvásár és helyi gasztronómiai különlegességek szórakoztatták a térségből és az anyaországból is szép számban érkező közönséget.

A nagyszabású szabadtéri rendezvény színes kínálatában remekül egészítik ki egymást az autentikus népzene, néptánc és a könnyűzene minőségi élvonalába tartozó sztráfellépők. A Duna Nap nagyszínpadán fantasztikus koncerteket adott az évek során többek között az Ismerős Arcok, a Kormorán, Varga Miklós, Rúzsa Magdi, az Edda Művek, Nagy Feró és a Beatrice, Péter Szabó Szilvia, Janicsák Veca, Molnár Ferenc Caramel, a Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája, a Magashegyi Underground és Petruska.

Több éve a nap egyik fénypontja az Összetartozás koncert, amin a magyar rocktörténelem legszebb slágerei hangzottak el Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Sasvári Sándor, Sasvári Léna, Varga Vivien és Varga Szabolcs közreműködésével.

A családi és a kulturális színpadokon a Tokos zenekar, Vaszi Levente, a Cimbora és a Karaván együttes, Oszvald Marika és Peller Károly, a kolozsvári Puck Bábszínház, a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató előadói, továbbá számos erdélyi néptáncegyüttes szórakoztatták a nagyérdeműt. A nap egyik fő látványosságaként a torockói és torockószentgyörgyi tagokból álló Szilas Néptánccsoport és környéki meghívottaik impozáns népviselet-bemutatóval, élő zenekari kísérettel vonultak fel Torockó utcáin.

A szabadtéri kiállításokhoz kapcsolódva Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók évről évre a magyar irodalom remekműveit szólaltatták meg az egész napot tagoló, különleges irodalmi performanszaikban.

A Duna Nap egyik legfelemelőbb élménye, ahogy a pazar tűzijátékot követően több ezer ember énekelte együtt a Magyar és a Székely himnuszt a Székelykő tekintélyes sziluettjével a háttérben.

A Duna Nap szervezőcsapata a nemzetközi járvány körülményeire való tekintettel döntött úgy, hogy a 2020. június 6-ra tervezett VII. Duna Napot későbbi időpontra halasztja. Az új időpontot a járványügyi helyzet alakulásától függően hirdetjük meg a Duna-Ház facebook oldalán és honlapján. Addig is jó egészséget kívánunk mindenkinek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]