[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58152″ img_size=”1200×675″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1633554687818{padding-top: 20px !important;}”]

Magasra szállt az örömteli kacaj, akár az égig érő fa, s Óperenciás tengernyi széles mosollyal örültünk egymásnak a Mesepadláson. Gyermekek, felnőttek, végre újra együtt tapasztalhattuk meg az élőszavas mesemondás, a közös népdaléneklés, az anyanyelvünk varázslatos erejét. Valóban közösségformáló és az együttérzést, az összetartozást erősítő alkalmak ezek.

Az alvó óriás lábánál fekvő legnyugatibb székely végvár valóban egy csodálatos helyszín, ahol egymásra találnak a mesék, legendák, régi történetek, hagyományok és minden lelket-testet tápláló finom falatok, ételek és italok.

Tarka őszi színekben pompázó fák jelezték az iskola és az újrakezdés idejét. A Duna-Ház teljes fényében pompázott, miközben gyermekek vonultak be a kapun, szép rendben.

Anyanyelvünkön mondott élőszavas meséink valahol zálogai megmaradásunknak és végvárai lelki örökségünknek. A torockói Duna-Ház is egy végvára kultúránk képviseletének és átörökítésének. Minden gyermek és felnőtt magáénak tudja és érzi a népmeséket. Évezredes bölcsességek és régi tudás, egy kiforrott és sziklaszilárd, rendíthetetlen égi rend rejlik minden népmesében. Ez az a pedagógia és pedagógiai hozzáállás, amit Elek apó is magáévá tett, képviselt, majd tovább is adott.

Így adjuk tovább mi is, Tekergő mesemondók az élőszavas mesemondással nemzetünk gyöngyszemeit kicsiknek-nagyoknak, akik a maguk rendjén továbbadják a lángot sokaknak, családi és baráti körükben. A mesemondás tehát egy egyszerű és nagyszerű, hétköznapi dolog. Életünk része. Apró csoda. Lélekír. Valami, ami jobbá, nemesebbé, emberibbé teszi életünket gyermekkorunk óta. Hallgassuk hát és mondjuk tovább a népmesét, s becsüljük meg azon helyeket, intézményeket, amelyek lehetőséget biztosítanak erre.

Kádár Zoltán János, Tekergő mesemondó és mesedalnok

A megtisztelő és egyben megható élménybeszámoló a torockói Duna-Ház gyerekprogramjáról, a magyar népmese napját ünneplő Mesepadlásról íródott.

Zenés mesetekergő a magyar népmese napján >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”GALÉRIA” css=”.vc_custom_1540755273355{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][vc_column][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”1px” autoplay=”y” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” css_dt_gallery_carousel=”.vc_custom_1633348278776{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}” include=”58150,58144,58148,58149″][/vc_column][/vc_row]