[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2017. JÚNIUS 10.”][/bsf-info-box][vc_video link=”https://youtu.be/ODUjckbbpCI” align=”center”][vc_column_text]2017. június 10-én a Duna Médiaszolgáltató nagy sikerrel rendezte meg egész napos kulturális rendezvényét az erdélyi Torockón. A torockói Duna-Ház kiemelt programját a szervezők hagyományosan a nemzeti összetartozás napjához közel eső hétvégére időzítették.

Szabó Balázs Bandája, Varga Miklós, a Magashegyi Underground, Petruska, a Karaván Együttes, a Tokos Zenekar, Vaszi Levente és Vrencsán Anita gyimesi csángó népdalénekesek, a helyi általános iskola zenekara, a Kalotaszeg, a Cifra és a Szilas Néptáncegyüttesek léptek fel a IV. Duna Napon.

A koncertek és autentikus néptánc produkciók mellett számos kikapcsolódási lehetőség várta a látogatókat. A Duna-Ház udvarán gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, népi és ügyességi játékok, Vaszi Levente kötetlen szabadtéri táncháza és a kolozsvári Karaván Együttes családi koncertje gondoskodtak a legkisebbek jó hangulatáról. Az örök kedvenc Süsüvel és a TV Macival is találkozhatott a közönség. A Torockói Íjász Szer látványos íjász bemutatóval és oktatással csatlakozott a Duna Naphoz.

A július végéig látogatható „Hogy volt?!“ – pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot.

A Duna-Ház előadótermében Papp Nikolett grafikusművész „Tisztelet János vitéznek és Toldi Miklósnak“ című látványos kamarakiállítását Hernády Zsolt Géza történész nyitotta meg Arany János és Petőfi Sándor barátságát megidéző előadásával. Az élményt Farkas Tünde énekes előadóművész produkciója gazdagította. Ugyanitt erdélyi magyar kiadók könyvbemutatói várták az érdeklődőket. Klotz Miklós Eredeti torockói ételek című receptalbumának bemutatójáról nem hiányozhattak a megkóstolható, ínycsiklandozó „illusztrációk“, a torockói Somodi kalács és hamuzsák, egyenesen Both Ilonka, a könyv egyik közreműködőjének kemencéjéből. Az erdélyi magyar könyvmustra keretében a kolozsvári Művelődés Kiadó és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont is bemutatkoztak, utóbbi a székelyek történetét feldolgozó kiadványaival. Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók „Nem mondhatom el …” címmel a magyar líra klasszikus remekműveit szólaltatták meg különleges hangulatú, flashmob vetítésekkel színesített műsorukban.

A programot a Torockói Unitárius Nőszövetség jótékonysági sütményvására, az Idea Könyvtér és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvvására, valamint az Erdélyi Kézmíves Céh népművészeti és kézműves vására tette változatosabbá. A napot impozáns tűzijáték zárta, háttérben a Székelykővel. A rendezvény műsorvezetője Hernády Zsolt Géza volt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]