[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2018. JÚNIUS 2. „][/bsf-info-box][vc_single_image image=”53179″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]Összetartozunk – ez volt az V. Duna Nap mottója. A Székelykő tekintélyes sziluettjével a háttérben több ezer ember énekelte együtt Keresztes Ildikóval, Varga Miklóssal és Pataky Attilával a Magyar és a Székely Himnuszt, ékes bizonyságát adva, hogy mi magyarok, országhatároktól függetlenül, minden kétséget kizáróan összetartozunk.
A nagyszabású kulturális rendezvényt a nemzeti összetartozás napjához közeli hétvégére időzítette a Duna Médiaszolgáltató. Több ezren érkeztek június 2-án, szombaton Torockóra a környéki falvakból és városokból, de számos látogatót vonzott a gazdag programkínálat Belső-Erdélyből és az anyaországból, sőt a többi határon túli magyar régióból is.

A nap egyik fénypontja az esti Összetartozás koncert volt. Keresztes Ildikó, Vikidál Gyula és Varga Miklós a Nemzeti daltól az István, a király slágerein át az Ismerős Arcok Nélküled című balladájáig számos felemelő dallal teremtett felejthetetlen hangulatot. A három zenei ikont az egyik legsikeresebb magyar rockegyüttes, az Edda Művek követte a nagyszínpadon. Az Erdélyben is széles rajongótáborral rendelkező formáció frenetikus koncertet adott – dallamos, gazdagon hangszerelt rockdalaik és balladáik elsöprő erővel visszhangzottak a Székelykő völgyében.

Színpadi köszöntőikben a torockói Duna-Ház egész éves tevékenységét, kulturális központ szerepét is méltatták Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Csécs Márton, a Torockói Unitárius Egyházközség lelkipásztora, Szőcs Ferenc, Torockó polgármestere és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az államtitkár Kövér László, az Országgyűlés elnökének üdvözlő levelét is felolvasta az egybegyűlteknek.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”53181″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]A Duna-Ház kiemelt programján a sztárfellépők koncertjei mellett egész nap számos tartalmas és szórakoztató élmény várta a család minden tagját a festői szépségű erdélyi faluban. Vaszily Miklós, az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) vezérigazgatója gongütéssel nyitotta meg az V. Duna Napot, egyszersmind a Csillagösvényen című nagyszabású szabadtéri kiállítást. Az erdélyi írók, költők portréit és máig korszerű gondolatait megidéző kiállítás alcíme: Nyelvében él a nemzet. A tárlathoz kapcsolódva Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók az erdélyi magyar irodalom remekműveit szólaltatták meg. Az egész napot tagoló irodalmi performanszaikban többek között Dsida Jenő, Reményik Sándor, Wass Albert, Kányádi Sándor költeményeiből adtak elő részleteket különleges Vers(csillag)ösvényen kalauzolva a hallgatóságot. Az „egyesített délvidéki-kiskunsági verskommandó” sodró lendületű, szuggesztív, rövid szabadtéri előadásai hatásosan szólították meg a fesztiválozó közönséget.[/vc_column_text][vc_single_image image=”53180″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]

Nagy sikerrel, sok aktív, lelkes és kreatív látogatóval teljesedtek ki az idei Duna Nap családi programjai. A varázslatos Tündérkertet játékos manók, pajkos koboldok, a hullámok haját kifésülő hableányok, díszvendégként pedig a királlyá választásának 560. évfordulóját ünneplő igazságos Mátyás és udvara népesítették be. Színes, tartalmas kikapcsolódási lehetőségek egész sora várta a gyerekeket és kísérőiket a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a torockói Sebes Pál Általános Iskola pedagógusai és a kolozsvári MókaTár egyesület közreműködésével. A kézműves foglalkozásokon többek között üvegkép festéssel, gyöngyfűzéssel, bogozással, bábkészítéssel, képvarrással és kvíz kártyákkal lehetett feltöltődni a vidám mulatságban. Népi játékok, humoros ügyességi versenyek, élőszereplős társasjáték és zsákbafutás segítettek a felgyűlt energiák kreatív levezetésében is.

Karaván együttes interaktív családi koncertjén kortárs költők megzenésített gyerekversei, gyerekdalok, közös éneklés gondoskodtak az önfeledt szórakozásról. A Kolozsvári Puck Bábszínház Ha én lennék Mátyás király című bábelőadása négy mesét fűzött vidám csokorba, a történet végén pedig spontán ünnepség keretében koronázták meg a közönség soraiból kikerült uralkodót.

Kicsik és nagyok megunhatatlan kedvencével, Süsüvel is találkozhatott a közönség. A Torockói Íjász Szer népszerű íjász bemutatóval és oktatással, a székelyföldi Artera Alapítvány látványos népi játéktérrel, családi ügyességi játékokkal és humoros versenyekkel csatlakozott az V. Duna Naphoz.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”53187″ img_size=”1200×600″][vc_column_text]

A nap egyik fő látványossága volt, amikor a torockói és torockószentgyörgyi tagokból álló Szilas Néptánccsoport impozáns népviselet és néptáncbemutatóval vonult fel Torockó utcáin meghívottaikkal, a marosludasi Hajdina, a kolozsvári Bogáncs, a miriszlói Miriszló Gyöngye néptánccsoportokkal. A menetet autentikus színpadi produkciók követték. A talpalávalót a dési Rezeda zenekar húzta.

Torockó és környéke régi képeslapokon 2. című könyv négy év gyűjtését tárja a közönség elé. A Duna Napra megjelent kötetet Balázs D. Attila szerző és Szentgyörgyvölgyi Gábor testvérvárosi tanácsnok mutatták be a kulturális színpadon. A könyvbemutatóhoz szabadtéri régi képeslapkiállítás is kapcsolódott. A régi lapokon Torockó és környékének népviselete, páratlan értékű épített öröksége is megelevenedik.

Az eseményeket tréfásan kidoboló kisbírók, filmvetítés, erdélyi magyar könyvvásár, népművészeti és kézműves kirakodóvásár, mesterségbemutatók, a Torockói Unitárius Nőszövetség jótékonysági sütményvására, valamint a helyi gasztronómiai fesztiválkínálat gazdagították az idén különösen színes programot.

Hernády Zsolt Géza műsorezető visszaszámolása után a napot káprázatos tűzijáték zárta.

Bízunk benne, hogy mindenkinek maradandó, szép élményeket nyújtott az V. Duna Nap. Szeretettel várjuk vissza az érdeklődőket a nyári szünet után, szeptembertől a Duna-Ház megújuló programjaira.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]