[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”MÁRCIUS 2. „][/bsf-info-box][vc_single_image image=”54377″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1551608496690{padding-top: 20px !important;}”]

Immár hagyomány, hogy a Duna-Ház is csatlakozik a messze földön híres Torockói farsangtemetéshez.

A nagyszabású helyi néphagyományról készült ismeretterjesztő filmet és a Hazajáró sorozat torockói részét vetítettük a jeles napon 13:00 órától a Duna-Házban.

Határtalanul magyar: Farsangtemetés Torockón

Az informatív, humort sem nélkülöző, látványos összeállítás számos érdekes néprajzi adalékkal szolgál a látogatóknak a modern köntösben is továbbélő téltemetésről.
A Székelykő hármas csúcsa alatt elterülő, 2017-ben hungarikummá nyilvánított, Europa Nostra díjas település lakói betelepült székelyek. A farsangtemetés Torockón több száz éves hagyomány, amelyet a mai napig sikerült megőriznie és széles körben népszerűvé tennie a helyi magyar közösségnek, néhány lelkes, fiatal szervezőnek köszönhetően. A szombat délutáni maszkos, maskarás farsangi menet ostoraikat csattogtató betyárokkal, bohócokkal, ördögökkel és népviseletbe öltözött párokkal végigjárja Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál, a Vajornál a “pap” búcsúbeszéde és a “kántor” helyeslő szavai után az ördögök eltemetik „Farsang Dömét”.

szerkesztő-rendező: Farkas György
magyar ismereterrjesztő film, 26 perc, 2014.

Hazajáró: Torockói-hegység – Az ötödik szék titkai

A méltán népszerű Hazajáró c. sorozat torockói részéből nem csak a túrázni vágyók tudhatnak meg hasznos földrajzi és művelődéstörténeti információkat a turisztikailag is kiemelkedő térségről.
„Alig van bérczes kis honunkban helység, mely természetrajzi, történelmi, de főleg népéleti tekintetben annyi érdekeltséget tudna költeni, mint Toroczkó; alig van hely, mely az észleletre hálásabb tért nyújtana, mint a havasoknak ezen rejtett városkája.” – Orbán Balázs, 1868.

A Hazajáró felkerekedett, hogy gyalogosan, lovaskocsival, drótszamáron és levegőben utánajárjon, vajon ma is érvényesek-e a legnagyobb székely, Orbán Balázs évszázados megállapításai. Azt tudták, hogy az Erdélyi-szigethegység keleti ékessége, a Torockói- havasok természeti értékei – jellegzetes mészkősziklái és szorosai – ámulatba ejtik a természetjárót. De arra is kíváncsiak voltak a film készítői, hogy a környék „népéleti tekintetben” megmaradt-e annyira érdekesnek és magyarnak, mint ahogy Erdély nagy leírója annak idején áradozott róla.

rendező: Vándor Attila, Moys Zoltán
operatőr: Kiss Gábor, Schödl Dávid
szerkesztő: Kenyeres Oszkár

magyar ismeretterjesztő film, 26 perc, 2011.

A Torockói farsangtemetés további programjai >>

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element=”yes”][vc_column][vc_text_separator title=”GALÉRIA” css=”.vc_custom_1540755273355{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”2/4″][vc_media_grid style=”load-more” items_per_page=”6″ btn_title=”További képek” btn_color=”primary” btn_align=”right” grid_id=”vc_gid:1551608287433-e587f389-fac9-10″ include=”53803,53804,53805″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]