[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=V9SiseQkMe4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ünnepváró kézműves délután a Duna-Házban

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A kisfilm pontosan visszaadja azt az örömteli, kreatív hangulatot, ami a húsvéti kézműves műhelyt jellemezte a Duna-Házban. Kicsik és nagyok is lelkesen kapcsolódtak be a közös alkotásba. Ezúttal kivételesen nem főtt, hanem fatojásokra festettünk torockói virágmotívumokat, Simándi Teri értő irányításával.

 

Köszönjük a kolozsvári stábnak, Székely Blankának és Lackó Tibornak a kifejezetten jó hangulatú, frappáns összeállítást.

Megszólalók: Simándi Teri, a torockói unitárius templom kántora; Tódor Rebeka; Lassel Ágnes, a Torockói Néprajzi Múzeum igazgatója; Simon Aranka.

Adás: M1, Erdély ma, 2023. április 3.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

A TOROCKÓI FESTETT NÉPI MOTÍVUMOK

A magyar díszítőművészet egyik legszebb, legkifejezőbb eszköze a népi bútorfestés, amelynek Torockón is nagy hagyománya van. Fenséges természeti környezete, épített öröksége, az 1800-as években épült házai, népviselete, varrottasai mellett Torockónak különleges értékei a helyi jellegzetes festett bútorok. Torockón szinte minden házban akad néhány darab a hagyományos népi bútorzatból. A torockói motívumkincs a mezők virágaiból táplálkozik, alapszínei a tompított zöld, narancs, vörös és kék. A girlandos díszítés átível a paraszti, népi kultúrán, és polgári behatásra utal. A torockói festett bútor rokonságot mutat a kalotaszegivel. A kalotaszegi bútorok alapszíne általában zöld, de lehet kék vagy fehér is. Az általánosan használt díszítmény a szimmetrikusan komponált virágcsokor, mely egy kancsóból nő ki. A torockói bútor alapja is általában zöld színű, de lehet barna vagy kék is. Az alap sötétzöld levélszövevénnyel, fehér cifrázással, illetve piros, narancssárga, vagy kék virágokkal díszített. A kelengyeajándéknak szánt bútorokra a díszítőelemekhez hasonló igényességgel felírták a tulajdonosa nevét, és a készítés évszámát.

[/vc_column_text][vc_column_text]

KÉZMŰVES TEVÉKENYSÉG

A jellegzetes torockói virágmintákkal díszített húsvéti tojások szép látványt nyújtanak az ünnepi asztalon. Ráadásul sok következő húsvétkor lehetnek még az otthonunk díszei. Az alkotóműhelyen elsajátított technikával pedig egyedi húsvéti ajándékokat készíthetünk szeretteinknek. A részvétel ingyenes volt, a kellékeket – fatojásokat, ecseteket, festékeket – a helyszínen biztosítottuk.

Lebonyolítás

  • Minták, eszközök, festési technika és munkamenet bemutatása
  • Minták előrajzolása krétával
  • Tojásfestés akril festékkel
  • Tojások szárítása, közben kötetlen beszélgetés

Akril festékkel festettünk, amivel a kezdők is könnyen tudnak dolgozni.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]