[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_message icon_fontawesome=”far fa-calendar”]

2023. szeptember 18., hétfő 10:00-11:30

[/vc_message][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_message icon_fontawesome=”fas fa-clinic-medical”]

Helyszín: Jósika Miklós Elméleti Líceum, Torda

A belépés ingyenes

[/vc_message][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dr. Hidán Csaba László történész, régész, harcművészet-oktató bemutatóval egybekötött előadása. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61930″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hunyadi János korának egyik legjobb hadvezére volt. A hadászat és a harcászat három alapelve – mozgékonyság, tűzerő és páncélvédettség – mély hittel és hazaszeretettel volt jelen hadjárataiban. A jeles államférfi alakját idézi meg Dr. HIdán Csaba történész a Duna-Ház kihelyezett előadásán. A belépés ingyenes.

Hunyadi János egy vesztett csatát is igen rövid idő alatt győzelemmé tudott változtatni, amire a világtörténelemben csak nagyon kevés hadvezér volt képes. Az előadást rövid harcművészeti bemutató követi.

Hunyadi János (Kolozsvár, 1407 – Zimony, 1456. augusztus 11.) Magyarország kormányzója volt 1446 és 1453 között.  Az ország egyik leggazdagabb földesura, kiemelkedő hadvezér, több déli vármegye vezetője, erdélyi vajda. Hunyadi Mátyás és László édesapja. Az Oszmán Birodalommal szembeni küzdelmei, elsősorban a nándorfehérvári diadal révén már kortársaitól kivívta magának a törökverő melléknevet.

Dr. Hidán Csaba László régész, történész, harcművészet-oktató, kutatási területe a sztyeppei lovasnomád népek viselete, fegyverzete és harcászata. Kutatásait nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Mongóliában és a Kaukázusban is végzi. Egyetemi docensként magyar középkort, keleti népek történetét és katonai pszichológiát tanít. Az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója, amelyet nemzetközileg elismertek önálló harcművészetnek.

Együttműködő partnerünk: Jósika Miklós Elméleti Líceum, Torda; Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61570″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]