[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”OKTÓBER 17-18.”][/bsf-info-box][vc_single_image image=”55303″ img_size=”1200×600″ add_caption=”yes” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1571646317283{padding-top: 20px !important;}”]

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület 2019. október 18-án különleges képzőművészeti találkozót, workshopot és kiállítást szervezett Torockón, a Duna-Házban.

Az Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

A 18 éves művészeti program az ország különböző lakóotthonaiban élő tehetséges értelmi sérült felnőttek számára biztosít művészeti képzést, műhelymunkát. A projekt középpontjában a tehetséggondozás áll. A két szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében mutat rá fogyatékossággal élő embertársaink tehetségére, munkájára, életére.

Az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják látni és láttatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket. Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón mutatták be tehetségüket, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.[/vc_column_text][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”1px” autoplay=”y” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” arrows=”n” include=”55242,55243,55244,55245,55246,55247,55241″ css_dt_gallery_carousel=”.vc_custom_1575367666228{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]Az idei Kárpát-medencei művészeti programjuk újabb kiemelkedő állomása a torockói Duna-Ház volt. Az erdélyi művészeti találkozóra helyi értelmi fogyatékossággal élő tehetséges fiatalokat és kortárs képzőművészeket hívtak a workshopra és a közös munkára. A közösségi élményen kívül a résztvevők egy saját alkotást is hazavihettek, a közös műhelymunka eredményei pedig a további kiállításokat is gazdagítják.

„Idén képzőművészeti témánk a Hasonmás. A művészettörténeti és irodalomtörténeti bevezető után egy olyan megbeszélést tartunk, melyben a valószínűsíthető lehetőségek, a feltételezések kerülnek előtérbe. Feltételezzük, hogy rajtunk kívül létezik a nagyvilágban még egy ugyanolyan egyén, mint mi vagyunk, és megpróbáljuk megfogalmazni, ábrázolni ezt a hozzánk nagyon hasonló, de mégis tőlünk különböző ént. A kemencei alkotótáborban a tükröződésen keresztül eljutottunk egy énkeresésig, melyben főszerepet kapott az egyedi és a hasonmás párbeszéde. Az idealizált ént most megpróbáljuk felváltani egy negatív hőssel, mintegy megpróbáljuk kiugrasztani magunkból a kisördögöt, mely mindnyájunkban ott lakozik. Az elkészült művekből kiállítást rendezünk, a friss alkotásokat pedig a workshop végén közösen értékeljük.”

Pető Hunor – Munkácsy-díjas képzőművész, művészeti vezető

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület idei Kárpát-medencei művészeti programjának kiemelkedő állomásai:

  • Tavasszal a főváros szívében a BAB Galériában indították művészeti évüket, ahol az elmúlt évek válogatásából nyitottak kiállítást Színnel Lélekkel címmel.
  • Április 3-án a NEXON Kft. meghívására a Váci úti székházukban rendeztek kiállítás-megnyitó ünnepséget Művész Reggeli címmel.
  • Júniusban befejeződött országos tehetségkutató programjuk és egy hetes kemencei alkotótáboruk, ahová az ország minden pontjáról érkeztek fogyatékkal élő kisművészek. Ami külön izgalmas, hogy az idei évtől már Kárpát-medencei programként felvidéki szervezeteket láttak vendégül együttműködésre, közös alkotásra.
  • Júniusban Felvidéken (Ipolyság) vettek részt közös kiállításon, ahol alkotótáboruk néhány művét mutatták be.
  • Szeptemberben a Dunakanyarban került megrendezésre a L’Art Fest művészeti fesztivál, ahol változatos programokkal, koncertekkel és gasztronómiai kalandozással ünnepelték a programot.
  • Október 17-18-án látogat a program Erdélybe (Torockó, Duna-Ház), ahol művészeti találkozót és kiállítást szerveznek.
  • Az idei év zárásaként, a belváros szívében rendezik kiállítás-megnyitó ünnepségüket, december 11-én Erzsébetvárosban a K11 Művészeti Központban (Fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő). A nagyközönség itt láthatja először egyben az idei művészeti alkotótelep és a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner css=”.vc_custom_1572965420121{padding-top: 20px !important;}”][vc_text_separator title=”AZ ALAPÍTVÁNY ÖSSZEFOGLALÓJA A RENDEZVÉNYRŐL”][vc_column_text]Volt egyszer egy kiállítás

Talán az eddigi legfelemelőbb kiállítást rendeztük meg a ParaArt Nemzetközi Egyesülettel közösen a Székelykő lábánál Torockón.

Nem csak azért, mert egy „határtalan” alkotómunka előzte meg (Ügyes Kezek Alapítvány/Fundaţia Mâini Dibace/Clever Hands Foundational), melynek műveit este kiállítottuk, hanem a Torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakója, Tímea csodálatos népdalai tették feledhetetlenné az ünnepséget. Csécs Márton Lőrinc lelkész üdvözlő szónoklata és megható gondolatai (a vendégkönyvbe írt sorai lent olvashatóak), ellátottunk, Tóth Antal verse, Varga Zoltán köszöntője és Hunor Pető megnyitó beszéde mind-mind szívet melengető volt.

Nagyszerű volt, hogy Pop Dorel-Dodo barátunk és munkatársai a gyermekotthon minden lakóját elhozták és hogy vendégeink közt köszönthettük Ferenc Király bútorfestő mestert.
Szívből köszönjük a szervezést és a párfogást, az egész napos segítséget és a lehetőséget.

„A Duna Ház Vezetősége és a torockói unitáriusok nevében köszönjük, hogy emlékeztettek minket az élet sokszínűségére, annak minden zugában rejlő értékeire. Köszönjük a megerősítést, hogy a kultúra az nem csak néhányak kiváltsága, hanem – egy kis szándékkal – akár mindannyiunk sajátja.
Tartalmat és életet nyert azon jézusi tanítás, hogy asztal – és életközösséget vállalni mindannyiunk emberi feladata.”

Köszönettel, Csécs Márton unitárius lelkész
Torockó, 2019. október 18.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]