[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”ÁPRILIS 4. „][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54499″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]

[dt_gap height=”10″ /]A magyar filmgyártás máig egyik legnagyobb sztárja, Perczel Zita fordulatokban, tündöklésben és bukásban gazdag életútja rajzolódik ki a filmben egy bátor, erős nő őszinte vallomásaiból.

A 101 évvel ezelőtt, 1918. április 26-án született és 23 éve ezen a napon, 1996 április 4-én elhunyt Perczel Zita a két világháború között lett filmsztár Magyarországon. Leghíresebb alakítását Kovács Veraként az 1934-ben készült Meseautóban nyújtotta, ahol Kabos Gyulával, Gombaszögi Ellával, Gózon Gyulával, Törzs Jenővel játszhatott. Ezt követték szoros egymásutánban olyan romantikus vígjátékok, mint a Budai cukrászda, a Dunaparti randevú vagy a Lovagias ügy.

1937-ben színházi karrier reményében Párizsba költözött. Bár rangos színházi felkéréseket kapott, ott soha nem lett olyan ünnepelt díva, mint hazájában. Következett a külhoni élet. Lángoló és kevésbé lángoló szerelmek, három férj, három gyerek, három válás, számtalan újrakezdés és az állandó vándorlás. Párizs, Hollywood, ismét Párizs, majd Madrid és Róma. Közben pedig a legnagyobb törés. Egy pokoli lelki összeomlás után lemondani a színészetről, és helytállni anyaként, nagymamaként, önmagára találni az egyszerű, hétköznapi nő szerepében.

Perczel Zita Mészáros Márta 1980-as Örökség című filmjében állt ismét kamera elé Magyarországon. Ezt követték az új itthoni színházi és filmes sikerek – az egyik legjelentősebb András Ferenc Dögkeselyű című alkotásában.

Legidősebb lánya, Mary Zita Ingster hazaköltözésekor számos relikviával gazdagodott a Perczel-archívum. Ezeket is bemutatja a film, emellett Perczel Zita franciaországi színpadi szerepeiből is ízelítőt ad. A rendkívül izgalmas, fordulatos életművet összegző posztumusz portréfilm a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2016
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Rendező: András Ferenc
Forgatókönyvíró: András Ferenc
Operatőr: Tóth Zsolt[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]