[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”JANUÁR 22. KEDD 17:00″][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=cyuWNiQBpZs” align=”center” css=”.vc_custom_1545213127523{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc 112 éve megjelent klasszikusa, máig az egyik legolvasottabb ifjúsági regényünk, melynek filmadaptációja tovább öregbíti a méltán híres alkotást.

Nemecsek, Boka, Áts Feri, Geréb emberi jellemeket megidéző karakterek, a gittegylet viszontagságai és a grundért vívott küzdelem örökérvényű élethelyzeteket jelenítenek meg.

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap.

színes, magyar-amerikai ifjúsági film, 104 perc, 1969

rendező: Fábri Zoltán
író: Molnár Ferenc
főszereplők:
– Anthony Kemp,
– Törőcsik Mari,
– William Burleigh,
– Julien Hoidaway[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]