[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2017. MÁRCIUS 4.”][/bsf-info-box][vc_video link=”https://youtu.be/mF0C8inxKDQ” align=”center”][vc_column_text]A Duna-Ház idén két rendezvénnyel is csatlakozott a régi néphagyományokra épülő vidám télbúcsúztatóhoz.
Farsangi könyvmustra a Kriterion Könyvkiadó, a Művelődés Kiadó és a Polis Kiadó részvételével

A szerkesztők többek között dr. Kós Károly, a romániai magyar néprajztudomány egyik legmarkánsabb személyiségének két könyvét mutatták be: Népi földművelés Kalotaszegen (Művelődés); Néprajz és muzeológia (Kriterion). A könyvbemutatót és könyvvásárt Dr. Kós Károly mezőségi rajzainak látványos táblaképei színesítették.

A torockói farsangtemetés erdélyi párhuzamai: Filmrészletekkel illusztrált néprajzi előadás

A farsangtemetés Torockón több száz éves hagyomány, amelyet a mai napig sikerült megőriznie a helyi magyar közösségnek, néhány lelkes, fiatal szervezőnek köszönhetően. A szombat délutáni maszkos, maskarás farsangi menet ostoraikat csattogtató betyárokkal, bohócokkal, ördögökkel és népviseletbe öltözött párokkal végigjárja Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál, a Vajornál a „pap” búcsúbeszéde és a „kántor” helyeslő szavai után az ördögök eltemetik „Farsang Dömét”. Az előadás a vidám télbúcsúztató szertartás erdélyi változatait mutatta be.

előadó: Dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]