[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2023. JANUÁR 13., PÉNTEK 11:00*”]*Romániai idő szerint!
[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Itt a farsang, áll a bál! Indítsuk az évet mesés-zenés mulatsággal, amit kézműves foglalkozás színesít.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”61011″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]

A Duna-Ház farsangi Mesepadlásán interaktív gyerekprogram szórakoztatja a legkisebbeket. A kreatív foglalkozás résztvevői a torockói és torockószentgyörgyi óvodások és kisiskolások lesznek.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1634071181572{padding-top: 0px !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1673348590366{padding-top: 0px !important;}”]Tartsatok velünk a januári Mesepadlásra, ahol megismerkedhettek Cibere és Konc királyfiakkal, sőt a bőrükbe is belebújhattok, és uralkodási szokásaikba is betekinthettek. Közben hangszerekkel és népszokásokkal ismerkedünk, népi játékokkal, mondókákkal, dalokkal kalandozunk a mesék varázslatos világában. Kalandunk végén pedig mindenki elkészítheti saját farsangi álarcát!

Akik addig is szeretnének megismerkedni Cibere vajda és Konc király történetével, olvassanak bele a dramatikus játék néprajzi hátterébe.[/vc_column_text][vc_text_separator title=”CIBERE ÉS KONC EREDETE” title_align=”separator_align_left” css=”.vc_custom_1673348576745{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1673349026269{padding-top: 0px !important;}”]

Cibere vajda és Konc király

„Ütközet nagy lesz mindenkor a farsangban, Mikor Cibere bán beszáll az Bánságban, Konc vajda haragszik, dúl-fúl haragjában, Mert nincs tisztessége az negyvenhat napban. Ó mely szemérem ez a sós szalonnának, Az disznósódarnak, hogy füstön hallgatnak, De csak lencse, borsó tisztességben vagynak, Az szegény kapások halat nem kaphatnak.” – írta Szkhárosi Horvát András Kétféle hitről című énekében.

A böjt és a farsang jelképes párviadalát megjelenítő dramatikus játék Európa-szerte elterjedt volt, Magyarországon a 16. századtól maradtak róla feljegyzések. A 20. században főleg Erdélyben maradt fenn, ahol a farsangi szokások keretében szalmabábokkal is eljátszották Cibere vajda és Konc Király tréfás küzdelmét. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Konc király pedig a húsos, zsíros ételeket. A népi hiedelem szerint Cibere vajda és Konc király vízkeresztkor és húshagyókedden harcol egymással. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen – kezdődik a farsang. Húshagyókedden viszont Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat a farsangi konctól.

A jelképes párviadal jellegzetes magyar változatai:
  • Csíkmenaságon mindmáig a hagyományos farsangtemetés két főszereplője Konc király és Cibere vajda. Cibere vajda jellemzően böjti ételek alapanyagával díszíti ruháját, míg Konc király levesbe főtt csontokkal, csirkelábakkal ékesíti sokatmondó öltözetét.
  • Csíkrákoson hamvazószerda reggelén az öregek kiküldték a gyerekeket a falu melletti, Csere nevű dombra, hogy szedjék össze azokat a késeket, villákat, amelyeket verekedés közben Cibere és Konc elhullatott.
  • Mezőkövesden a karddarabokat szedették össze ugyanígy.
  • A Felvidéken a böjt végén csapott össze Kiszileves és Sódor; ebben a viadalban természetesen Sódor győzött.

Szakirodalom: Dömötör Tekla: Naptári ünnepek – népi színjátszás (Bp., 1964); Manga János: Ünnepek, szokások az Ipoly mentén (Bp., 1968)[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]Foglalkozásvezető: Csortán Hajnal mesemondó, mesedalnok
Közreműködik: Tekergő Meseösvény Közhasznú Egyesület Ι Facebook

Korábbi programok >>[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1634071403039{border-left-width: 1px !important;padding-top: 0px !important;border-left-color: #000000 !important;border-left-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}”][vc_text_separator title=”CSORTÁN HAJNAL” css=”.vc_custom_1668794989538{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1668795027079{padding-top: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Mesemondó, óvópedagógus (Oroszhegy)

[/vc_column_text][dt_fancy_image image_id=”60539″ width=”140″ height=”140″ border_radius=”100px” caption=”off” image_decoration=”shadow” shadow_color=”rgba(0,0,0,0.6)” css=”.vc_custom_1668794963145{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1673349113494{padding-top: 0px !important;padding-left: 20px !important;}”]

Magam mint Tekergő…

Őszbe fordult az idő, a csipkebogyó már pirosodott. A hűvös reggel csendjét egy telefoncsengés zavarta meg. Az alig két hónapja berukkolt katonát hívatták és közölték vele: – Gratulálunk! Lánya született! No… így kezdődött az én életem. A Gordon lábánál, a Fehér nyikó mentén, Székelyszentléleken telt a mesés gyermekkorom. Már kiskoromban tudtam, hogy tanítónő vagy óvónő leszek. A székelyudvarhelyi tanítóképzős évek, Elek apó szelleme úgy bevésődött a tudatomba, hogy soha más munka felé nem is kacsintgattam. A munkám lett a hivatásom. Bejártam hegyeket, völgyeket, országokat, városokat, ahol sok továbbképzőn kiálltam sok próbát, de a fejem sosem vesztettem el. Három csodás gyermekem nevelése csak erősítette a szakmai tudásom. Otthonról a népdal, a néptánc, a kézművesség, a természet és a munka szeretetét hoztam magammal, amit később néptánc és kézműves táborokban éltem át újra és újra. És akkor megtörtént a csoda. 2018-ban megtaláltak a Tekergők, a második családom, és megtalált a mese. Addig is volt, minden nap volt: az óvodában, otthon, társaságban… De ez valahogy más volt. Valami különleges borzongás. Amikor nem tudod megmagyarázni, csak érzed, hogy ott a helyed. És azóta mesélek úton-útfélen. Mindenhol, ahol szívesen hallgatják, mert szívtől szívig, lélektől lélekig hat, és ez jó. Nagyon jó. Tartson hát sokáig, amíg világ a világ s még két nap.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]