[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2015. SZEPTEMBER 8.”][/bsf-info-box][vc_video link=”https://youtu.be/ISnKHvSZQDo” align=”center”][vc_column_text]Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnökének nyitó előadása a Magyar Értéktárról, és a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kiépítéséről.

„Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Magyar Nemzeti Értékek Piramisában történik. A külhoni magyar értéktár bővítését segíti a lakiteleki Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg a Drávaszög és Szlavónia Kollégiumot. Az értékfeltáró terepmunkában nyolc egyetem és főiskola hallgatói és tanárai vettek részt. A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával a lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kárpátalján négy, Erdélyben négy, Bákó környékén egy, a Vajdaságban három, a Felvidéken két, az Őrvidéken és Muravidéken egy-egy kollégium értékfeltáró munkáját készítjük elő”

Lezsák Sándor a Népfőiskola Alapítvány elnöke a rendezvényt megnyitó előadásában többek között a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kiépítéséről beszélt. A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete kezdeményezésére a Romániai Falugondnokok Szövetségével, a torockói Kulturális-Közösségépítő Egyesülettel és a Brassais Véndiák Alapítvánnyal közösen szervezett szakmai tréningen részt vettek szociális, vidékfejlesztési, közösségfejlesztési területen tevékenykedő szakemberek, civil és állami szervezetek képviselői az anyaországból és a határon túli magyarlakta térségekből. A workshop kiemelt témája volt a falugondnoki hálózat kiterjesztése a Kárpát-medencében.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]