[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2021. MÁJUS 15-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57669″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]

A II. világháború egyik legkegyetlenebb tömeggyilkossága a „marzabottoi mészárlás” néven vonult be a történelembe. A visszavonuló német csapatok egy terrorkülönítménye, Walter Reder SS-őrnagy vezetésével 1944. szeptember 29-én a Bologna közelében fekvő, közép-olaszországi kis falu és a két szomszédos település, Grizzana és Monzuno lakosait lemészárolták. Összesen 1836 emberrel végeztek, válogatás nélkül öltek minden útjukba kerülő embert, főleg időseket, nőket, gyerekeket, csecsemőket és papokat. Ezt a szörnyűséget dolgozza fel Giorgio Diritti rendező, sajátos szemszögből, egy nyolc éves kislány szemén keresztül láttatva az eseményeket.

Martina egy hegyi kis faluban él szüleivel a földművesek népes családjában. Öccse halála óta nem hajlandó megszólalni, csak csendben szemléli a körülötte folyó életet és annak folyamatos változását, azt ahogyan a háború ide is beszivárog az egyre tolakodóbb német csapatok és az ellenük harcoló partizánok jelenlétével. Édesanyja ismét teherbe esik, és a kislány féltő gondoskodással várja kistestvére megszületését, aki pont azon a napon jön világra, amikor az SS katonák megkezdik esztelen öldöklésüket a vidéken.

Martina szerepében az akkor tíz éves Greta Zuccheri Montanarit láthatjuk, főbb szerepekben pedig Maya Sansát, Alba Rohrwachert és Claudio Casadiot. A stáb tagjai még Roberto Cimatti operatőr és Marco Biscarini zeneszerző is, akik, ha úgy tetszik „bejáratott csapat”, hiszen a rendező együtt dolgozott velük előző filmjében is (A szél a maga útját járja).

Olasz filmdráma, 2009
A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Forgatókönyvíró: Giorgio Diritti, Giovanni Galavotti, Tania Pedroni
Zene: Daniele Furlati, Marco Biscarini
Operatőr: Roberto Cimatti
Rendezte: Giorgio Diritti

Szereplők:
Maya Sansa (Lena)
Alba Rohrwacher (Beniamina)
Claudio Casadio (Armando)
Greta Zuccheri Montanari (Martina)
Stefano Bicocchi (Signor Bugamelli)
Eleonora Mazzoni (Signora Bugamelli)
Orfeo Orlando (kereskedő)
Diego Pagotto (Pepe)

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

Korábbi filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]