[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2018. MÁRCIUS 3.”][/bsf-info-box][vc_single_image source=”external_link” alignment=”center” custom_src=”http://www.dunamsz.hu/wp-content/uploads/sites/18/2018/03/D__OB20080301003.jpg”][vc_column_text]Az Erdély-szerte közkedvelt helyi néphagyományhoz, a torockói farsangtemetéshez idén is sokszínű programkínálattal csatlakozott a Duna-Ház március 3-án, szombaton.

12 órától Csécs Márton unitárius lelkész a 2017-ben hungarikummá nyilvánított, Europa Nostra díjas település, Torockó értékeiről tartott előadást. A Duna-Ház gyerekprogram-sorozata, a Mesepadlás különkiadásában stílszerűen maga Vitéz László búcsúztatta a farsangot 15 órától. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont színvonalas néprajzi, helytörténeti és művelődéstörténeti kiadványaival, látványos fotóalbumaival, naptáraival és képeslapgyűjteményeivel volt jelen a farsangtemetésen.

A farsangtemetés Torockón több száz éves hagyomány, amelyet a mai napig sikerült megőriznie és széles körben népszerűvé tennie a helyi magyar közösségnek, néhány lelkes, fiatal szervezőnek köszönhetően.

A szombat délutáni maszkos, maskarás farsangi menet ostoraikat csattogtató betyárokkal, bohócokkal, ördögökkel és népviseletbe öltözött párokkal végigjárja Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál, a Vajornál a „pap” búcsúbeszéde és a „kántor” helyeslő szavai után az ördögök eltemetik „Farsang Dömét”.

A nagyszabású rendezvényhez kapcsolódva Torockói értékek címmel tartott előadást a Duna-Házban Csécs Márton unitárius lelkész.

15 órától a kolozsvári Keljfeljancsi Bábszínház vásári bábjátéka, a Vitéz László és az elátkozott malom szórakoztatta az óvodás és kisiskolás közönséget és családjaikat, szintén a Duna-Házban. Ha farsangtemetés, akkor vidámság, ha vidámság, akkor Vitéz László! Farsang Dömével együtt a bábszínházban eltemettük a csokipofát, a paradicsomképűt, no meg Cucliferkót, mert Vitéz László minden gonosznak ellátja a baját!

Vitéz László, a magyar vásári bábjátékok hőse druszája, Vincze László irányításával bunkósbotot, palacsintasütőt ragadva közkívánatra ismét ellátogatott Torockóra. A piros ruhás, hegyes sapkás kis népi figura nemcsak a gyerekek, hanem az őket elkísérő felnőttek szívébe is pillanatok alatt belopta magát néhány frenetikus poénnal és egy-két jól irányzott csapással. Állandó hősködésével, szókimondásával, nyers humorával egy órányi tömény mókával és kacagással ajándékozott meg kicsiket és nagyokat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]