[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2022. SZEPTEMBER 14-16.”][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/MrcYW-GyrfU” align=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1664870069786{padding-top: 20px !important;}”]

Évadnyitó programunk szívmelengető eredménye, a torockói, torockószentgyörgyi és tordai diákok közös videoklipje már közvetlenül a Duna-Ház Facebook-oldalán is megnézhető. Fogadják, fogadjátok szeretettel a Dalszövegírás órák c. workshop keretében készült zenés kisfilmet!

Az 5-8. osztályos diákok körében népszerű Dalszövegírás órák c. program egy általános iskolák felső tagozatosai számára kitalált háromnapos workshop. A tanulók könnyed, szórakoztató formában ismerkedhettek meg a könnyűzenei dalalkotás folyamataival, műhelytitkaival szeptember közepén Torockón, a Duna-Házban. Az eredmény pedig ez a látványos, kedves videoklip.

DALPREMIER: A VÁNDOR HAZATALÁL
A TOROCKÓI ÉS A TORDAI DIÁKOK KÖZÖS VIDEOKLIPJE

2022-ben átlépte az országhatárt a Dalszövegírás órák néven futó programsorozat. Erdélyben, a Székelykő lábánál fekvő Torockón, a Duna-Házban folytatódott a könnyűzenei dalszerzés műhelytitkait az 5-8. osztályos gyerekek számára bemutató háromnapos kurzus. Az alkotóműhelyen a torockói Sebes Pál Általános Iskola és a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum 12-14 éves tanulói vettek részt az Artisjus-díjas dalszövegíró és ötletgazda Orbán Tamás, valamint Csiszár Ferenc zeneszerző, producer szakmai vezetése mellett. A gyerekek tanultak, alkottak, énekeltek, és a végén egy videóklipben örökítették meg első közös szerzeményüket, amely a Vándor hazatalál címet kapta.
A program az NKA Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg 2022-ben.

Köszönjük a lelkes közreműködést a Sebes Pál Általános Iskola és a Jósika Miklós Elméleti Líceum (Jósika Miklós Elméleti Líceum, Torda / Liceul Teoretic Jósika Miklós, Turda) diákjainak és pedagógusainak. Hálásan köszönjük a fantasztikus munkát Orbán Tamás Artisjus-díjas dalszövegírónak, a program ötletgazdájának, valamint Csiszár Ferenc dalszerzőnek.

A VÁNDOR HAZATALÁL

Videó: Orbán Tamás
Narrátor: Barabás Bea
Zene és szöveg: ANTAL LÁSZLÓ, BARTHA ANITA, BARTÓK ANITA, BACIU MÁRK, BÁNÓ ÁLMOS ELŐD, BÜKÖSI RÓBERT ATTILA, CSABAI HENRIK, FERENCZ GÁBOR, GÁLL ÁRPÁD CSABA, HALLER BOGLÁR KATALIN, KATONA ANITA, KIS ANNA, MARGINEAN YVETT, NAGY ZSÓFIA, ORBOK KRISTÓF, SZÁSZ CSILLA KAROLA, SZEDILEK EMŐKE,SZŐCS ANITA, TULIT TAS ÁRPÁD, VERES DÁNIEL valamint CSISZÁR FERENC és ORBÁN TAMÁS.

Nyílik ezernyi rózsa,
indulok holnap az útra.
Gondolj rám, kék nefelejcs!
Visszajövök majd újra.

A fecskefióka is felnő,
szállni kezd, akár a felhő.
Várnak rám túl a hegyen
a rétek, a tenger, az erdő.

De velem ott lesz majd
ez a hegycsúcs, a patakpart.
Jöhet akármi, úgy is,
amit kaptam, az úton tart,
és majd egyszer haza is hajt.

Holnap egy távoli tájon
ébredek arra, hogy fázom,
de átölel, megmelegít
a szélben a tegnapi álmom.

Mert velem ott lesz majd
ez a hegycsúcs, a patakpart.
Jöhet akármi, úgy is,
amit kaptam, az úton tart,
és majd egyszer haza is hajt.

Dalszövegírás órák – címszavakban a programról

A programot kitaláló Artisjus-díjas dalszövegíró, Orbán Tamás és előadótársa, Csiszár Ferenc zenei producer, dalszerző moderálásával vehetnek részt a műhelyen a jelentkező diákok. Az előadók az iskolai tananyaggal összhangban, az időmértékes verselés eszközeit fókuszba állítva vezetik végig a tanulókat a könnyűzenei dalalkotás minden fázisán, a dalszerzéstől a hang- és képfelvétel készítésig bezárólag. A program elsősorban a könnyűzene iránt érdeklődő, az alkotómunkára nyitott és fogékony, kreatív, extrovertált gyerekek számára remek lehetőség. A résztvevők betekintést kapnak a professzionális zenei alkotófolyamatok munkamenetébe, és profik segítségével alkothatják meg első közös dalukat.

A zenei program már hét éve járja sikerrel a magyarországi iskolákat, de ez volt az első alkalom, hogy határon túli magyar gyerekekhez is eljutott a Nemzeti Kulturális Alap és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. jóvoltából. Szeptember 14-től három napon át a Duna-Ház adott otthont a Dalszövegírás óráknak. Ezúttal a torockói Sebes Pál Általános Iskola és a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai próbálhatták ki magukat a közös dalírásban, éneklésben, videoklip forgatásban. A végeredmény a program YouTube csatornáján és a Duna-Ház közösségi oldalain is megtekinthető.

A Dalszövegírás órák c. programsorozat eddig elkészült zenés kisfilmjei, videoklipjei itt nézhetők meg>>

Foglalkozásvezetők:
Orbán Tamás Artisjus-díjas dalszövegíró
Csiszár Ferenc zenei producer, dalszerző

Korábbi workshopok >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element=”yes”][vc_column][vc_text_separator title=”GALÉRIA” css=”.vc_custom_1540755273355{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][vc_column][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=”1px” autoplay=”y” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” arrow_bg_width=”36x” arrow_border_width=”0px” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_offset=”0px” css_dt_gallery_carousel=”.vc_custom_1583149912916{padding-top: 30px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][/vc_column][/vc_row]