[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2021. SZEPTEMBER 17-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58058″ img_size=”1200×600″ alignment=”center” css=”.vc_custom_1630925571985{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

Az olasz tévéfilm a 101 éve született Chiara Lubichnak, a Fokoláre Mozgalom megálmodójának és életrehívójának kíván emléket állítani. Egy olyan szabad, megszállott és bátor fiatal lány portréját rajzolja meg, aki a második világháború idején személyes elhivatottságot érez, hogy ebben a felfordult, pusztulásnak indult világban megtalálja azt az erőt, ami örök, s ami tovább visz, ez nem más mint a szeretetet. Az evangéliumi szeretet az az egytelen erő, mely képes újraépíteni a világot, egy jobb világot létrehozva, ahol több a másikra való odafigyelés, az összetartás, és közös érdek a párbeszéd és a béke, fajtól, nemtől, kultúrától és vallási hovatartozástól függetlenül.

A Giacomo Campiotti által rendezett film a kezdeti időszakot állítja középpontba: a második világháború éveit, Chiara személyes elköteleződését, a Fokoláré Mozgalom születését. A történet 1943-ban kezdődik az észak-olaszországi Trentoban, Chiara szülővárosában, ahol tanítónőként dolgozik. A második világháború kellős közepén, a sorozatos bombázások idején, amikor minden összeomlik, a 23 éve Chiara olyan ideát kezd el keresni, ami örök, amit nem lehet elpusztítani. Az evangéliumot olvasva találja meg lelki békéjét és ez adja célját is, olyan közösséget létrehozni, ahol minden egy.

„Legyetek mindnyájan egyek”, illetve „szeresd felebarátodat, mint önmagadat” – ezek lesznek a vezérmotívumai.

Istennek tett fogadalmában lemond a saját családról, és barátnőkből, ismerősökből álló közösségként segíti azokat, akiknek szüksége van erre. A háború idején elsősorban a város rászorulóit segítik élelemmel, ruhával, szállással. Kórházakban is segédkeznek, sebesülteket ápolnak. Az egyház eleinte nem nézi jó szemmel az Isten nevében segítő, evangéliumot egyedül, „papi útmutatás nélkül” értelmező női csoportot. Később a Vatikán vizsgálatot indít, mely azt hivatott kivizsgálni, tényleg „isteni sugallatra” történik-e mindez, és megvan-e a megfelelő erkölcsi alap is, amire épít a mozgalom. Végül 1952-ben hosszas vizsgálódás és számos kihallgatás után engedélyezik a mozgalmat, de csak akkor, ha Chiara Lubich lemond az általa létrehozott szövetség vezetéséről.
Végül 1964. december 5.-én VI. Pál pápa véglegesíti a Fokoláre Mozgalom létrejöttét, és Chiárát nevezi ki vezetőjének, mely pozíciót haláláig meg is őriz. A mozgalom jelenleg 182 országban működik világszerte, követőik száma több millióra tehető.

Chiara Lubichot a filmben a méltán népszerű és elismert színésznő, Cristiana Capotondi alakítja.

Olasz életrajzi film, 2021
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Forgatókönyvírók: Francesco Arlanch, Giacomo Campiotti, Lea Tafuri, Ramosino Luisa Cotta
Zene: Carmine Padula
Operatőr: Stefano Ricciotti
Rendezte: Giacomo Campiotti

Szereplők:
Cristiana Capotondi (Chiara Lubich)
Aurora Ruffino (Ines)
Miriam Cappa (Giosi)
Greta Ferro (Graziella)
Eugenio Franceschini (Gino)
Valentina Ghelfi (Natalia)
Sofia Panizzi (Dori)
Maurizio Fanin (Don Achille)
Stefano Fregni (Luigi)

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]