[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2020. JÚNIUS 14-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/4xM0yM6dIjE” align=”center” css=”.vc_custom_1590345802175{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

Nagy fába vágta a fejszéjét Benoit Jacquot filmrendező, amikor Luis Bunuel 1964-es filmklasszikusának remake-jére vállalkozott.

Octave Mirbeau hasonló című regényét különösen kedvelik a filmesek, hiszen a 2015-ben bemutatott EGY SZOBALÁNY NAPLÓJA a regénynek már a negyedik filmváltozata. Az újabb és újabb megfilmesítéseket talán az magyarázza, hogy a téma (sajnos) örökzöld: meddig lehet elmenni, milyen mélyre lehet süllyedni erkölcsileg a vágyott felemelkedés kedvéért.

A cselekmény főhőse, Célestine, aki Normandiában, egy vidéki nemesi családnál szobalány. A filmben az ő naplójának oldalai elevenednek meg. Úrnője megalázza, a ház feje pedig hajkurássza a cselédeket. A fiatal lány mindkettejüknek kiszolgáltatott, miközben mélységesen meg is veti őket. Célestine egyre jobban a hallgatag kertész (Vincent Lindon) hatása alá kerül. Joseph egy titkos antiszemita társaság tagja, szíve mélyében gyűlöli a zsidókat. Célestine megsejti, hogy a férfi lelkén szárad egy kegyetlen bűntény, ennek ellenére a cinkosává, sőt élettársává válik és vakon követi a férfit…

Nem volt könnyű helyzete a Célestine-t alakító Léa Seydoux-nak, hiszen a filmrajongók óhatatlanul a Bunuel-film főhősét alakító Jeanne Moreau-val vetik össze teljesítményét. Seydoux nem automatikusan másolta Moreau-t, az ő szobalánya keményebb, célratörőbb, könyörtelenebb. A Joseph-et alakító Vincent Lindon pedig 2016-ban elnyerte a legjobb férfiszínésznek járó Lumieres-díjat.

Francia-belga filmdráma, 96 perc, 2015
A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Rendező: Benoît Jacquot
Forgatókönyvíró: Benoît Jacquot, Octave Mirbeau, Helene Zimmer
Zeneszerző: Bruno Coulais
Operatőr: Romain Winding
Producer: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Jean-Pierre Guérin, Kristina Larsen
Vágó: Julia Gregory

Szereplők:
Seydoux – Célestine
Vincent Lindon – Joseph
Clotilde Mollet- Madame Lanlaire
Hervé Pierre – Monsieur Lanlaire
Vincent Lacoste – Georges
Mélodie Valemberg – Marianne
Rosette – Rose

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2015)
Arany Medve jelölés: Benoît Jacquot

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]